VLADIKA JOANIKIJE DEMANTOVAO KRIVOKAPIĆA: Tražio sam da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se meša u izbor mitropolita

Vladika Joanikije dao je izjavu povodom navoda premijera Crne Gore da je u Beograd stigao da podrži vladiku Joanikija za mitropolita Crnogorsko – primorskog.

Ja sam od premijera Crne Gore, zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita Crnogorsko – primorskog, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC. Takođe je apsurdan predlog gospodina Krivokapića da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, što ja svojevrstan politički manevar i ne može se podvesti pod dobronameran gest koji bi vodio smirivanju dugotrajnih tenzija, čije je rešavanje bilo ključni prioritet Krivokapićeve vlade“ – rekao je za IN4S vladika Joanikije.

Na političkoj pozornici apsurda sinoć je u Srpskoj patrijaršiji odigrana tragikomična predstava sa premijerom Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem u glavnoj ulozi. Krivokapić je u Beograd, doputovao na potpisivanje već usaglašenog Temeljnog ugovora u pratnji ministara Milatovića i Spajića i izvesnog Šikmana, savetnika za pravne poslove, kako nezvanično saznajemo stručnjaka za bezbednost.

Ponašanje premijera Krivokapića prilikom posete srpskom patrijarhu Porfiriju i članovima Sinoda u najmanju ruku je bilo neobjašnjivo kao i izjava nakon posete „da je sa NJegovom Svetošću dogovoreno da se usaglasi datum potpisivanja“, ovog važnog akta za srpsku crkvu i njene vernike u Crnoj Gori.

Kako nezvanično saznajemo Krivokapić se pravdao da potpisivanje „koče“ Abazović i Bečić te da će ukoliko potpiše ugovor ugroziti stabilnost vlade, čiji opstanak posle ovog skandala, je pod velikim znakom pitanja.

Umesto da sa patrijarhom potpiše Temeljni ugovor, premijer Krivokapić je dao sebi za pravo da se upliće u unutrašnja pitanja SPC insistirajući da je vladika Joanikije jedini prihvatljivi kandidat za upražnjeno mesto mitropolita Crnogorsko- primorskog.

„Ovakvo ponašanje, premijera Krivokapića, samo je medveđa usluga vladiki Joanikiju i to u trenutku kada je bilo sve usaglašeno i sada je već izvesno daće se izbor episkopa na upražnjenim eparhijama prolongirati za jesenje zasedanje“, tvrdi izvor iz Srpske patrijaršije.

Ovaj skandal crnogorskog premijera otvara čitavu lepezu pitanja, ali otkriva njegov neiskren stav prema SPC što svakako najviše odgovara bivšem režimu čiji pritisak, naročito nakon izbora u Herceg Novom dobija novi zamajac. Krivokapiću se spočitava i podanička servilnost stranim ambasadama, gde se takođe može pronaći razlog za njegovu nedoslednost po mnogim pitanjima.

UDARNA VEST.rs(Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare