Jedna žena je bila kurir Kavčanima: Iz Španije u Srbiju prenela 5,6 miliona evra u kešu

Slovenci su zadali ozbiljan udarac “kavačkom klanu” Radoja Zvicera, čiji su najbliži saradnici u Srbiji bili članovi klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ova ćelija kriminalnog klana iz Crne Gore, u kojoj je ulogu imala i Ana Marija Mandić, u tim krugovima poznata pod nadimkom Ceca, od svog nastanka 2018. godine do nedavnog hapšenja, prema podacima slovenačke policije, prošvercovala je najmanje 790 kilograma kokaina, 2.249 kilograma konoplje, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina i 30 litara amfetamin baze.

Nekoliko puta transportovala je i prodala vatreno oružje i nelegalno iz Španije u Beograd prebacila 5,6 miliona evra u kešu.

Šestorica glavnoosumnjičenih, za koje se veruje da su bili u direktnoj vezi s matičnim klanom, zadržani su u pritvoru, dok su ostali, njih pedesetak, pušteni da se brane sa slobode.

ULOGA MILANA VUJOTIĆA

Prema dostupnim podacima, članovi ćelije imali su precizno definisane uloge – bili su podeljeni na organizatore, koordinatore nabavke i prodaje droge i oružja, one koji su obezbeđivali transport droge, oružja i novca i uključivali nove članove, kao i „računovođe”, koji su delili novac zarađen švercom.

Slovenci sumnjiče Podgoričanina Milana Vujotića, koga je crnogorska policija označila kao deo matičnog klana, da je tokom 2018. „dopustio” Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju. Vujotić, za koga tvrde da je na aplikaciji Skaj imao nadimak Lavitese, i navodni “kavčanin” Igor Božović krili su se svojevremeno u Sloveniji.

Osim Vrzića, slovenački istražitelji organizatorom smatraju i Klemena Kadiveca, a precizno su utvrdili da su važnu ulogu u klanu imali i Marko Škrabec, Darko Nevzatović i Slađan Petrović.

Vujotić, član matičnog “kavačkog klana”, osim što je dozvolio Vrziću da formira deo klana u Sloveniji, snabdevao je tu grupu kokainom iz Španije i brinuo o transportu novca zarađenog švercom droge iz Španije u Srbiju.

PARAVAN-FIRME

Vrzić je s Klemenom Kladivecom osnivao kompanije koje su bile paravan za kriminalne aktivnosti.

Oni su u Kopru navodno registrovali i preduzeća za transport, a Vrzić je učestvovao i u pravljenju specijalnih bunkera na vozilima koja su koristili za šverc droge i oružja i prebacivanje prljavog novca u Srbiju.

Sumnjiče ih i da su preko kriptovane komunikacije koordinisali trgovinu drogom i oružjem, regrutovali nove članove i odlučivali ko će i koliko zaraditi od tog posla.

Istražitelji sumnjaju da je Škrebec nakon hapšenja Kladiveca krajem leta 2019. preuzeo ulogu vođe slovenačkih “kavčana”.

Tu grupu sumnjiče da je preprodavala drogu na celoj teritorij Slovenije, u Holandiji, Austriji, Nemačkoj i Italiji.

U avgustu 2019. policija im je zaplenila oko 800 kilograma kokaina u međunarodnim vodama u blizini Azorskih ostrva.

KLADIVEC U KOPRU

Prema spisima, Kladivec je, otkad je uhapšen 2019, posredno učestvovao u delovanju klana preko nevenčane supruge Ane Marije Mandić, čiji je nadimak u klanu bio Ceca. Mandićeva je prenosila poruke od njega do članova klana. Kladivec je 2019. godine uhapšen i u pritvoru je u Kopru, zbog sumnje da je planirao i organizovao otmicu Žarka Tešanovića i ubistvo Danijela Božića.

UDARNA VEST.rs (Objektiv)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare