UDARNA VEST! NAJKASNIJE DO 5. JUNA NOVA RELAKSACIJA: Kafići će raditi i duže od ponoći

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je juče da izlazimo iz nesigurne situacije i da on očekuje da bude stabilna, ali uz prisustvo virusa, i tada se, kaže, može razgovarati o ozbiljnom popuštanju mera.

Mada je poznati doktor poznat po izjavama u kojima baš i ne seje optimizam, kako prenosi Srpski telegraf da će najkasnije do 5. juna biti omogućeno ugostiteljima da rade makar do ponoći, a verovatno i sat duže.

Podsetimo, trenutno kafići i restorani rade maksimalno do 22 časa.

Kako je naglasio Kon, vraćati se u normalan život tokom leta podrazumeva život uz dodatne mere opreza, a maske će se isključiti najsporije.

– Nadam se da će u čitavoj Srbiji da se dostigne obuhvat od 50 odsto vakcinisanih, kao u Beogradu – rekao je Kon.

On je izneo i ohrabrujući podatak da je blizu polovine onih koji se vakcinišu poslednjih dana u grupi do 35 godina.

Kada su u pitanju mature, Kon navodi da će proslava verovatno biti, ali kasnije.

– Nemojte praviti tajne proslave, nije mudro, taman smo na kraju – istakao je epidemiolog.

O ovome je pre nekoliko dana govorila i premijerka Ana Brnabić, najavljujući sednicu kriznog štaba za ovu sedmicu.

– Imaćemo sednicu makar da analiziramo epidemiološku situaciju. Trudićemo se da, ako ovako nastave da padaju brojevi i procenti pozitivnih u odnosu na ukupno testirane, da relaksiramo neke mere, pustimo restorane i kafiće da rade duže – istakla je premijerka.

A da bi se to dogodilo, neophodno je da se što više ljudi vakciniše. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objasnio je da je pre nekoliko nedelja promenjena strategija vakcinacije i da se ide tamo gde ljudi žive, gde rade, gde dolaze.

– Kada je lepo vreme, prirodno je da budemo na Adi Ciganliji jer ima mnogo ljudi, kao što smo u subotu bili na Zemunskom keju – naveo je Vesić i naveo da je samo u mobilnom autobusu, koji je juče bio na Adi, cepljeno oko 2.500 ljudi.

UDARNA VEST.rs(Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare