EU PRELOMILA! Otvaraju se granice za sve koji su vakcinisani

Evropska unija se usaglasila da otvori granice svim putnicima koji su završili proces vakcinisanja, javila je je francuska agencija AFP.

Iako su ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu jutros doneli odluku i o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obe doze vakcine, ta odluka trebalo bi da bude potvrđena na nivou Saveta EU u petak.


– Komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz neesencijalnih razloga ne samo svim osobama koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, već i svim ljudima koji su primili poslednju preporučenu dozu vakcine koju je odobrila EU – navedeno je u izjavi Evropske komisije.

EMA je do sada odobrila vakcine kompanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

Međutim, o pitanju kako će posetioci moći da dokažu da su vakcinisani, EU je rekla da će pojedine države članice odlučiti koje će dokaze prihvatiti.

Do kraja juna otvaranje granica

Očekuje se da će EU potpuno da otvori svoje granice za vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.

Ali, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regiona, spremni su opet da uvedu stroge mere.

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugalija i Grčka su već među zemljama koje prihvataju potpuno vakcinisane iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država da dodatno proširi kako bi pomogla svima tokom nadolazeće turističke sezone.

Bez dogovora o kovid pasošima

Podsetimo, čelnici EU nisu uspeli da dovrše pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli da sprovode plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja važila bi samo za vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (EMA). Evropska komisija predložila je početkom maja državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane EMA.

Kako je tada rečeno, vakcina Sputnik V je i dalje je u procesu analiziranja od ovog evropskog tela, i kako je rečeno u sedištu Kosmiije, dok se zvanično ne odobri korišćenje ove vakcine, osobe vakcinisane Sputnjikom ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno da putuju u evropskim zemljama.

EMA je počela i proceduru razmatranja vakcine Vero Cell protiv Kovid-19 čiji je proizvođač kineska kompanija Sinovak, saopštili su početkom maja iz ove institucije.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare