VUČIĆ SVEČANO DOČEKAN U PRAŠKOM ZAMKU Zeman se izvinio za bombardovanje 1999, bio je to zločin MOLIM SRPSKI NAROD DA OPROSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas u Pragu zvaničnu posetu Češkoj.

Vučića je uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću „Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu „Orden Republike Srbije na lenti“ (odlikovanje iz 2020). Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinjski…

Sastanak Vučića i Zemana u četiri oka

Počeo je sastanak predsednika u četiri oka. Kako se očekuje dvojica predsednika razmeniće mišljenja o proširenju EU, o situaciji na Zapadnom Balkanu, ali i o dijalogu sa Prištinom.

Sastanak je usledio nakon svečanog dočeka uz vojne počasti i ceremonije razmene državnih odlikovanja između dva predseenika. Po završetku sastanka Zeman Vučić, plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Češke i Srbije. Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Posle tih sastanaka predsednici su se obratili medijima.

Zeman o bobmardovanju: Bila je to greška, bio je to zločin, molim srpski narod da nam oprosti

Prvi se medijima obratio češki predsednik Miloš Zeman koji je predsednika Vučića nazvao prijateljem i podsetio se 1938. kada je srpski narod stao uz češki a „mi smo im vratili bombardovanjem“.

Zeman se potom obratio sledećim rečima i izvinio za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

– Bila je to greška, bio je to zločin, molim srpski narod da nam oprosti – rekao je Zeman dodavši da je Češka tada bila u NATO tek nekoliko nedelja i da se protivila bombardovanju tražeći makar još jednu članicu koja bi zajedno s njom stala ali nažalost to se nije dogodilo.  

Vučić: Danas je divno biti Srbin u Pragu

Vučić se potom obratio rečima zahvalnosti domaćinu rekavši da u češkom narodu nemamo samo prijateljski nego i bratski narod. 

– Izvinjenje predsednika Zemana reči su hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava… Nikada nećemo zaboraviti ove reči koje niko do sada nije izgovorio – rekao je Vučić Zemanu.  

Srbi će od danas Čehe smatrati bratskim narodom

Od ovog trenutka srpski narod će doživljavati češki narod ne samo kao prijateljski, već kao bratski narod, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu, posle izvinjenja koje je javno srpskom narodu uputio predsednik Češke Miloša Zemana zbog učešće u bombardovanju nekadašnje SRJ Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da će da će Srbija i Srbi večni biti zahvalni na tome, jer to što je danas izgovorio predsednik Zeman oko bombardovanja niko drugi nije rekao.

– Ta zahvalnost neće prestati ni njemu lično, ni bratskom češkom narodu, podvukao je on. Vučić je kazao da zna da u današnje vreme nije naročito popularno govoriti o tradicionalnom i iskrenom prijateljstvu.

– Živimo suviše brze živote i ljudi traže konkretna rešenja. Ono što sam danas doživeo u Pragu i gostprimstvo koje je Srbija mogla da vidi, koje je od strane Zemana priređeno meni u ime Srbije, me je duboko dirnulo, naglasio je on.

Istakao je da je Zeman hrabar čovek, koji je drugačiji i ne dodvorava se nikome, koji uživa ogroman ugled u Kini i mnogim azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama. Dodao je da se pitao šta mi možemo da uradimo da uživamo isti ugled. Zahvalio se Zemanu i na divnim rečima koje je posvetio Srbiji.

Predsednik Češke potom organizuje svečani ručak u čast predsednika Srbije Vučića. Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete planiran je sastanak s premijerom Andrejem Babišom. Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić ce razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina. Inače, poseta predsednika Vučića je prva poseta u Češkoj tog ranga od izbijanja pandemije korona virusa.


UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare