NAKON SUSRETA U BEOGRADU. Predsednik Srbije:“Nije Srbija više džak za udaranje“. Predsednik Pahor: „Želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrži mir“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, koji boravi u poseti Srbiji. Sastanak je počeo u 10 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Posle „tet-a-tet“ sastanka Vučića i Pahora, predsednici su se obratili javnosti posle čega sledi sastanak i sa članovima delegacija Srbije i Slovenije.

Na početku obraćanja Vučić je rekao da je sa predsednikom Slovenije imao duge razgovore u četiri oka što mu je veoma drago, a da su ključne teme bili bilateralni odnosi koji su poslednjih godina odlični sa Slovenijom, zatim EU integracije i regionalni procesi poput procesa Brdo-Brioni koji je izuzetno važan, a održava se u ponedeljak na Brdu kod Kranja. 

Predsednik Srbije je dodao da se izuzetno ceni uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana. Vučić je naglasio i da je politika Srbije politika mira i stabilnosti u regionu.

– Želimo da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela, uvek smo spremni za dijalog, niko ne želi zamrznut konflikt jer vidite šta se onda dešava na svakih pet godina, kazao je Vučić dodavši da u Pahoru vidi iskrenog prijatelja Srbije. On je ujedno ukazao i na licemerje Zapada koji menja pravila pa je tako Srbiji uzeo Kosovo ali ne i Siriji Alepo niti Bagdadu Basru.

Vučić je rekao da bi mnogo poštenije bilo da lepo kažu Srbiji mali ste, zgazili smo vas i ima da radite kako vam kažemo a mi ćemo onda lepo da razmislimo.

– Nije Srbija više džak za udaranje – rekao je Vučić. 

Potvrđen visok nivo odnosa, Srbija za mir i stabilonst

Vučić je izjavio da je na sastanku sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa, te istakao da je i slovenačkom kolegi preneo pozicije Srbije po pitanju KiM, te stav da se to pitanje mora rešiti kompromisom, kroz dijalog, jer zamrznuti konfllik nikada nije dobro rešenje, što se i danas veoma dobro vidi na primerima eskalacije takvih konflikata.

Vučić je novinarima posle sastanka rekao da su ključna tema razgovora bili regionalni procesi, pre svega predstojeći Samit „Brdo – Brioni“, te da su pored regionalnih pitanja, razgovarali i o evropskim intehracijama Srbije i o bilateralnim odnosima. „Slovenija od jula predsedava EU i za nas je važna podrška Slovenije na našem EU putu“, rekao je Vučić.

On je naveo da se najviše razgovaralo o regionalnim pitanjima, te da je Pahora upoznao sa pozicijama i stavovima Srbije po pitanju KiM i celog regiona.

„Verujem da je naša pozicija zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, na čvrstim pravnim temeljima. Naša pozicija nije laka, jasno je da po pitanju KiM imamo drugačije stavove, kao i 22 države članice“, rekao je Vučić.

On je poručio da se Srbija zalaže i želi da vodi dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela. „Bili smo spremni u maju, u junu, uvek smo spremni, jer zamrznut konflikt nije dobar. Vidite kako se završi, na svakih pet godina neko ga odmrzne. To nama ne treba, da ostavimo konflikt budućim generacijama, već da napravimo nekakav kompromis“, rekao je Vučić.

To je, istakao je, politika Srbije.

„A, da li ćemo uspeti ne mogu da garantujem, jer je za tango potrebno dvoje. Videćemo šta misli druga strana i da li su spremni za dijalog“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je za Srbiju uvek važna uloga Slovenije u regionu Zapadnog Balkana i da se smo se rado odazivali na pozive na Samit. „Za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti, Srbija ima ne samo dobar, već u evropskim okrivima odličan ekonomski napredak, visoku stipu rasta i od presudnog je značaja da se posvetimo ekonomskim i rerofrmama u oblasti vladavine prava“, rekao je Vučić. Dodao je i da se očekuje šesta zajednička sednica dve vlade. „Imamo dobre razgovore i dijalog o položaju Slovenaca u Srbiji i Srba u Sloveniji. Verujem da ćemo nastaviti dijalog“, rekao je Vučić.

Srbija na evropskom putu, podržava zdušno ceo region

Vučić je istakao danas da se Srbija nalazi na evropskom putu i podržava sve druge zdušno i snažno na tom putu, teda nema ništa protiv celovitog pristupa u procesu proširenja Unije. Vučić je rekao da Srbija snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora i davanje kandidature Albaniji i Severnoj Makedoniji, te da nikada nije imala ništa protiv, već je podržavala davanje vizne liberalizacije Prištini, kao i što podržava evropski put Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

– Smatramo da je važno da brinemo svi zajedno o celom regionu, jer živimo zajedno u ovom regionu, jedni pored drugih. Nemamo ništa protiv celovitog pristupa. Naravno uvek ćete imati pristup na osnovu napretka, ali nemamo ništa protiv da postoji značajniji geopolitički pristup prema Zapadnom Balkanu, rekao je on.

Za 10 godina udvostručena trgovinska razmena Srbije i Slovenije

U poslednjih 10 godina više je nego udvostručena trgovinska razmena Srbije i Slovenije, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Trgovinska razmena sa Slovenijom sada je 1,166 milijardi evra, naveo je Vučić. On je dodao da se i u prva tri meseca uprkos korona virusu beleži blagi rast. „To ide u dobrom smeru, zadovoljan sam, i verujem da možemo da pronađemo još zajedničkog što bi bilo dobro i za ljude u Srbiji i za kljude u Sloveniji“, rekao je Vučić.


Predsednik Slovenije Borut Pahor izjasnio se danas za geopolitički pristup EU u procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana, jer samo to, kako je rekao, može osigurati mir, bezbednost i stabilnost.

Pahor je, na konferenciji za štampu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazao da postoje aktuelno dve vrste zabrinjavajućeg umora – na jednoj strani umor o proširenja u EU, a na drugoj u mnogim zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i padu poverenja u evropsku perspektivu.

– To nije u interesu EU ni građana na Zapadnom Balkanu. Sa svežom strategijom koja bi istakla geopolitički pristup proširenja želimo da upozorimo Brisel da samo brzim ulaskom svih zemalja regiona može da se zadrže mir, bezbednost, stabilnost, podvukao je Pahor.

On je rekao da će naravno neki problemi ostali, ali smatra da će biti jednostavnije da se reše nakon ulaska u EU.

Pahor je rekao da bi neka pitanja, koja su osetljiva, bilateralna, mogla lakše da se reše ili bi postala nebitna, zajedničkim pristupanjem Uniji.

Izrazio je nadu da će Brisel razumeti poruku Slovenije, koja početkom iduće godine predsedava Uniju.

– Ako pogledate kartu Evrope vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijsku sposobnost radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU, kao što bi bio sa Turskom, naglasio je on.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare