Velju Nevolju ruši SVEDOK SARADNIK: Član klana progovorio o svemu – otkrio i gde je tajna soba u Ritopeku

Da bi neki pripadnik kriminalne grupe poput ove mogao da dobije status svedoka saradnika, moraju da se ispune dva uslova.

Član kriminalnog klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja okrenuo mu je leđa i postao svedok saradnik u slučaju koji se vodi protiv njega i pripadnika grupe. Upravo on je policiji otkrio gde se nalazi tajna soba u vikendici u Ritopeku u kojoj su svirepo ubijane žrtve klanova, a njihova tela potom mlevena u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, i u kom je čuvan i ogroman arsenal oružja.

U zamenu za manju zatvorsku kaznu, bolji tretman iza rešetaka i zaštitu, svedok saradnik ispričao je apsolutno sve što zna o jezivim poslovima i zlodelima klana.

Policija je kuću strave u Ritopeku u kojoj su, kako se sumnjalo od početka istrage, žrtve mučene i ubijane, detaljno pretresla i forenzički obradila odmah nakon hapšenja pripadnika grupe Velje Nevolje. U kući su tada pronađeni brojni materijalni dokazi, međutim tajnu sobu možda nikada ne bi pronašli da jedan od članova grupe, koji je znao sve o jezivim zločinima, nije pristao da postane svedok saradnik. On je policajcima objasnio gde se krije zazidana prostorija u kojoj se nalaze dokazi koji bi Belivuka, njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića zvanog Zver i ostale uhapšene pripadnike klana, mogli da smeste na doživotnu robiju.

Do tajne sobe preko garaže

Do tajne sobe u kući u Ritopeku dolazi se preko garaže, a otvor do nje nalazi se u dnu sobe, sakriven montažnim zidom i u nju se ulazilo čučeći ili puzeći. Prostorija u kojoj su mučili i ubijali žrtve nalazi se ispod zemlje, samim tim su i zvukovi iz nje bili prikriveni i nisu se čuli na ulici.

U ovoj prostoriji policija je pronašla industrijsku mašinu za mlevenje mesa, a nakon što su urađene prve analize utvrđeno je da u njoj postoje DNK tragovi najmanje četiri osobe.

Svedok saradnik je otkrio da je klan u toj sobi mučio, tukao i ubijao žrtve, a potom njihova tela komadao i mleo u mašini za meso. Pojedini pripadnici klana imali su zadatak da kese sa ostacima tela odnesu do Dunava, koji protiče kraj Belivukove kuće strave, i bace ih u reku.

Kakav se užas događao u tajnoj sobi otkrivaju i tragovi krvi po svim zidovima u prostoriji. Prema nezvaničnim informacijama, policija sada osnovano sumnja da je najmanje pet osoba ubijeno upravo u ovoj kući.

Krv je najverovatnije, prilikom odsecanja tela koja su ubacivana u industrijsku mašinu za mlevenje mesa, prskala po zidovima, a pripadnici klana, iako su je detaljno čistili hemijskim sredstvima, nisu uspeli da uklone baš sve dokaze. Upravo ta krv, kao i DNK materijal nađen u mašini pomogli su istražiteljima da izvuku profile žrtava. Najverovatnije je da su u pitanju tragovi Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje.

Belivuk i Miljković su u tajnoj sobi skrivali i ogroman arsenal oružja koji je šokirao i policajce i operativce koji mesecima rade na ovom slučaju. Oružjem koje je pronađeno gotovo da može da bude opremljena vojna jedinica i upravo posedovanje tako ubojitog oružja ukazuje na to da je klan planirao izvršenje još većih krivičnih dela i napade na osobe koji se voze blidiranim vozilima ili imaju ozbiljno obezbeđenje.

Svedok saradnik ne može da bude bilo ko

Da bi neki pripadnik kriminalne grupe opake poput Belivukovog klana mogao da dobije status svedoka saradnika moraju da se ispune dva uslova:

To ne može biti lice u odnosu na koje već postoji osnovana sumnja da je organizator grupe;
Mora biti utvrđeno da je značaj iskaza baš tog svedoka za otkrivanje, dokazivanje ili sprečavanje drugih dela iste grupe pretežniji od posledica krivičnog dela koje je učinio.

Javni tužilac je pre zaključenja sporazuma o svedočenju pozvao okrivljenog da u roku do 30 dana, samostalno i svojeručno, što detaljnije i potpunije, istinito opiše sve što zna o krivičnom delu povodom kog se vodi postupak i o drugim teškim krivičnim delima.

Kako je ranije objasnio Nenad Stefanović, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije sporazum sa okrivljenim mora da sadrži i “sporazum o meri ili rasponu kazne ili druge sankcije koja će biti izrečena, o oslobađanju od kazne ili o obavezi javnog tužioca da odustane od krivičnog gonjenja okrivljenog u slučaju davanja iskaza na glavnom pretresu”.

– U skladu sa obavezama da okrivljeni u potpunosti priznaje krivično delo, da će dati iskaz o svemu što mu je poznato o krivičnom delu i da ništa neće prećutati, da je upozoren na dužnost da se ne može pozivati na pogodnosti oslobođenja od dužnosti svedočenja i oslobođenja od dužnosti odgovaranja na pojedina pitanja – objasnio je Stefanović.

Nakon toga, svedok saradnik ulazi u program zaštite svedoka, pomoć i zaštita se pruža i njemu i njemu bliskim licima. Ti podaci su poverljivi i službena tajna.

UDARNA VEST.rs (Objektiv)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare