RAKETIRAN I TEL AVIV Hamas ispalio rakete na Izrael nakon što je SRUŠENA ZGRADA od 13 spratova u Pojasu Gaze

Militanti su iz Pojasa Gaze ispalili više raketa u pravcu Tel Aviva zbog čega su aktivirane sirene za uzbunu u centralnom dijelu Izraela, javili su lokalni mediji.

Izraelski dnevnik „Jerusalim post“ piše da je vatra otvorena nekoliko časova nakon što je Hamas objavio upozorenje da će gađati Tel Aviv ukoliko izraelske snage budu nastavile da gađaju stambene zgrade u Pojasu Gaze.

Isti izvor navodi da su rakete ispaljene ka Tel Avivu aktivirale su sirene u regionu Herzilija, Ranana i Šaron.

Rakete su ispaljene nakon što su izraelske snage gađale trinaestospratnu zgradu u Gazi koja se srušila.

Izveštač Rojtersa prenosi izjave očevidaca koji žive u blizini da je u toj zgradi bila smeštena i kancelarija političkog rukovodstva Hamasa.

Stanari solitera i okolnih zgrada bili su upozoreni na napad i evakuisani su sat pre udara izraelskih raketa, tvrde očevici, ali i dalje je nepoznato ima li žrtava.

Prema podacima izraelske vojske, od juče je na Izrael ispaljeno blizu 500 raketa, od čega je 150 palo unutar Pojasa Gaze, a oko 200 je oborio protivraketni sistem „Čelična kula“.

„Pojačaćemo napade“

Izrael je danas pojačao vazdušne udare na Gazu, ali rakete pogađaju već drugi dan za redom i izraelske gradove.

U sukobu koji se rasplamsava do sada je poginulo najmanje 28 Palestinaca i dvoje Izraelca.

Ovo je najozbiljnija konfrontacija između Izraela i militantne organizacije Hamas od 2019. godine i izazvana je sukobima Palestinaca i izraelske policije u i oko džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Situacija u Jerusalimu je bila napeta tokom trajanja Ramazanskog posta, zbog najavljenog iseljavanja Palestinaca iz njihovih domova u istočnom Jerusalimu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će Izrael pojačati raketne udare na pojas Gaze zbog raketnih napada Hamasa na Izrael, prenosi Rojters.

– Nakon procene situacije odlučeno je da se pojačaju snaga i učestalost napada – poručio je Netenjahu u video izjavi, a samo sat kasnije izraelska ratna avijacija je pojačala vazdušne udare na i oko grada Gaze, rekao je u razgovoru sa izveštačem Rojtersa očevidac u jednom gusto naseljenom kvartu nad kojim se vije gust oblak dima.

Izrael negira broj žrtava

Palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo je da je u dvomilionskoj Gazi od izraelskih raketa do sada poginulo najmanje 28 Palestinaca, uključujući 10 dece, kao i da je ranjeno 152 ljudi.

Izraelska nacionalna služba hitne pomoći je potvrdila pogibiju dve žene od raketa Hamasa u gradu Aškelonu na jugu Izraela.

Izrael osporava podatke Palestinaca o žrtvama vazdušnih udara i tvrdi da je likvidirano dvadesetak boraca Hamasa i da je trećina od stotina raketa koje su lansirane sa položaja Hamasa promašila ciljeve.

U jednom kvartu u Gazi je eksplodirala izraelska raketa u stanu u višespratnici i tom prilikom su poginula trojica pripadnika Islamskog džihada, izjavio je jedan predstavnik Hamasa, dok izraelska policija tvrdi da je na jugu Izraela povređeno više od 30 ljudi u raketnim udarima Hamasa, iako vojni izvori navode da je protivvazdušna odbrana uspešno presrela i neutralizovala oko 90 odsto projektila lansiranih iz Gaze.

Hamas tvrdi da je samo tokom jednog petominutnog raketnog napada po ciljevima u Izraelu, baražno ispaljeno 137 raketa na Aškelon i Ašdod, gradove južno od Tel Aviva.

Dodatne izaelske tenkovske i pešadijske jedinice su rasopređene duž granice prema pojasu Gaze, a Arapska liga čije su neke članice nedavno popravile i unapredile odnose sa Izraelom, optužuje vlasti u Jerusalimu za eskalaciju nasilja, za neselektivne i neodgovorne napade na pojas Gaze i opasnu eskalaciju sukoba u Jerusalimu.

Jedan palestinski zvaničnik izjavio je da Egipat, Katar i Ujedinjene nacije pokušavaju da zaustave ovaj talas nasilja.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare