EU IMA PRIORITET, TO JE SRBIJA: „PRIMITE JE!“

Nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu, čija je tema bio Zapadni Balkan, hrvatski mediji navode da EU u suštini ne zanima BiH, nego Srbija.

Tema jučerašnjeg sastanka u Briselu bila je, kako je to objasnio visoki predstavnik EU Đuzep Borelj, situacija na zapadnom Balkanu, koji je objasnio da je cilj razgovora kako da se Unija jače angažuje u regiji i da ponudi bolju, snažniju evropsku perspektivu za region.

Kako navodi Jutarnji list, sastanak o Zapadnom Balkanu sazvan je na hrvatsku inicijativu nakon što se pojavio „non pejper“, navodno nastao iz pera slovenačkog i mađarskog premijera, Janeza Janše i Viktora Orbana, a koji je predlagao da se BiH raspadne po etničkom kriterijumu.

Zagreb je potom, kako se navodi, pokrenuo „hvalevrednu diplomatsku akciju, pridobio podršku pet članica, među kojima Sloveniju i Mađarsku, i podelio članicama svoj ‘non pejper’, koji se zalaže za teritorijalno očuvanje BiH“.

To je i razumljivo, navodi dalje Jutarnji, jer je nestabilnost BiH strateška noćna mora za Hrvatsku i Srbiju.Jutarnji međutim navodi da je za EU ključni problem Srbija i kosovsko pitanje. Srbija je najveća država u regiji, s uplivom u BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji.

Pre sedam dana bivši slovenački predsednik Milan Kučan potvrdio je da mu je Herman van Rompej, prvi predsednik Evropskog saveta, nakon što mu je pre deset godina predao dokument o stanju u BiH, odgovorio:

„Pažnja EU – sve dok nema rata – usmerena je na Srbiju, Srbiju treba što pre osposobiti i primiti u EU kako bi ona kao regionalna sila na Balkanu preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana“.

Taj se trend, kako navode izvori Jutarnjeg u Briselu, vidi i u „non-pejperu“ o rešenju kosovskog pitanja koji u potpunosti ide u prilog Beogradu.

U prilog tome, nastavlje se u tekstu, idu i zaključci jučerašnjeg sastanka, koji se završavaju rečenicom: „Ministri su takođe zatražili brzi nastavak dijaloga Beograda i Prištine te ponovili trajnu i nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH“.

BiH je, ne slučajno, na dnu popisa s porukom o teritorijalnom integritetu. Razumljivo, je i dalje nema pomaka oko 14 tačaka koje je EU postavila pre dve godine kao uslov da bi se moglo razgovarati o kandidaturi za članstvo.

BiH nema stratešku težinu za EU kao što ima Srbija ili Kosovo koje i dalje ne priznaje pet članica. Ili Severna Makedonija, neuralgična tačka regiona.

EU je zamorena sa BiH, nije slučajno Borelj u nedelju objavio blog o BiH u kojem je napisao da je sastanak s Predsedništvom BiH pre desetak dana bio „težak, uz brojne napade i međusobne uzajamne optužbe trojice članova“.

Dakle, zaključuje se u tekstu, EU će se i dalje baviti Zapadnim Balkanom, ali primarni je cilj Srbija (i Kosovo). A kad je reč o BiH, dovoljno je reći da bi dogovor o izbornom zakonodavstvu trebalo biti dovršen do kraja maja, a još nema niti naznaka kompromisa.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare