DRŽAVA DANAS ISPLAĆUJE JOŠ 15.450 DINARA na ime pomoći u visini polovine minimalca

Druga polovina minimalne zarade u okviru trećeg paketa državne podrške privredi biće isplaćena danas.

Reč je o sumi od 15.450 dinara, a u sličnom terminu u junu bi trebalo da bude isplaćeno još toliko – za majsku platu. Prethodno je 8. aprila isplaćeno prvih 15.450 dinara, koje firme dobijaju od države za plate radnicima.

Ova podrška u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima praktično „pokriva“ zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po zaposlenom, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Zbog ovakvog tempa isplate, mnogi poslodavci odlučili su da vrate praksu uvedenu prošle godine, pa će zaposleni drugi deo plate primiti danas, sutra ili narednih dana. Prvi deo, razliku do ukupne zarade, većina je primila krajem aprila ili početkom maja.

Tokom 2020. firme su u dva navrata zaposlenima isplaćivale plate u dva dela, kako bi svoje isplate uskladile sa državnom pomoći privredi, koja je dodeljivana kroz dva paketa mera.

Pravo na ovu pomoć ima nešto više od 1,1 milion radnika zaposlenih kod preduzetnika, u malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima. Glavni uslov je da radnici moraju biti zvanično prijavljeni kod poslodavca, što znači da pravo na pomoć nemaju takozvani radnici „na crno“.

Ovaj novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.

Podsetimo, preduzeća se svakog meseca prijavljuju za dobijanje polovine minimalca za taj mesec. Tako je prijava za majsku isplatu počela 1. maja na portalu Poreske uprave. Ista procedura važiće i za jun.

Uslovi za poslodavce su slični kao i u prva dva paketa pomoći, pa tako preduzeća koja uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Za drugi minimalac 17 milijardi dinara Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će isplata polovine minimalne zarade za april, iz trećeg paketa državne pomoći, za koju se prijavilo 230.805 preduzetnika i privrednih subjekata, početi 10. maja.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare