DO KOLEKTIVNOG IMUNITETA OKUPLJANJA SAMO ZA VAKCINISANE? Kon se uoči Kriznog štaba oglasio o otvaranju UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Predrag Kon rekao je da ne može da prejudicira odluke Kriznog štaba, koji će popodne zasedati, ali je najavio da će sigurno biti otvaranja.

Kon je rekao da smo izašli iz nepovoljne situacije i da smo sada u nesigurnoj epidemiološkoj situaciji.

– U narednim danima imaćemo posledice opuštanja koje je bilo za vreme praznika. Nepoštovanje mera će usporiti pad brojki, ali ne toliko – rekao je Kon i dodao da smo svakako u situaciji pred otvaranje.

Prema njegovim rečima, medicinski deo je tražio da se kafići unutra otvaraju tek posle 15. maja, ali ekonomski razlozi su jaki, tako da je to razlog zbog kog nije hteo da prognozira današnje odluke Kriznog štaba.

– Vakcinacija je najvažnija, podižemo barijeru, kolektivni imunitet će štititi sve nas. Dok se to ne desi, biće potrebne mere, te mere mogu biti tako što će se okupljati oni koji su vakcinisani ili koji su preležali koronu – naglasio je epidemiolog.

Naveo je da je u Beogradu blizu 44 posto građana vakcinisano, a oko 600.000 je primilo obe doze.

– Dosad smo pozivali starije da se vakcinišu, a sada su na redu mlađi. Zato će početi i poznate ličnosti da se vakcinišu i da pozivaju svoje pratioce što je veoma bitno – kaže Kon i dodaje da je značajna vakcinacija u Tržnim centrima.

Naglasio je da je do sada dato 3.600.000 vakcina i da nikome nije ostala trajna posledica posle vakcine. Kon je prokomentarisao da je teža mogućnost da virus nestane tokom leta.

– Mi globalno imamo i dalje virus u usponu, samo se lokalizuje. Virus i dalje opstaje. Moramo da shvatimo da nemamo izlaza iz ove situacije osim masovne imunizacije – kaže Kon.

Govoreći o indijskom soju virusa, rekao je da ne očekuje veliku opasnost od tog soja. Specifična preventivna mera je vakcinacija, ovim vakcinama obezbeđuje se zaštita i od ovog soja, možda malo manja, ali štiti, naveo je epidemiolog.

– Kasnije će biti potrebne revakcinacija. Za Sinofarm to se naslućuje, ali i ostali proizvođači kažu da će biti potrebne revakcinacije – rekao je Kon.

Epidemiolog je rekao da ceo svet razmišlja o putovanjima pa i Srbija o tome razmišlja.

– Moramo na široj osnovi da razgovaramo o tome. Sigurno će biti otvaranja, ali moramo da budemo oprezni jer čim se opustimo to se vidi – zaključio je Kon.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare