Predsednik Vučić: Ako ste se zarazili, a niste se vakcinisali NEĆE VAM BITI PLAĆENO BOLOVANJE

Ako ste se zarazili korona virusom, a niste vakcinisani neće vam biti plaćeno bolovanje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na jutarnjem programu TV Pink.

Dosadašnja praksa pokazala je da je ljudima koji su bili zaraženi korona virusom, a koji rade u javnom sektoru bolovanje bilo plaćeno 100 odsto, ali da to nije bio slučaj i u privatnom sektoru.

Naime, bilo je dosta poslodavaca koji su poštovali preporuku resornog ministarstva, ali i onih koji su platu za bolovanje zbog korone smanjivali za 35 odsto.

Kako je nedavno za „Blic“ objasnila Snežana Bogdanović, viši savetnik u Ministarstvu rada, bolovanje je regulisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a kada je u pitanju korona i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

U najkraćem odgovor je sledeći – odluka o visini plate je na poslodavcu, a preporuka države je da se zaposlenima na bolovanju isplaćuje 100 odsto zarade.

Preporuka Vlade Srbije da se zaposlenima koji su na bolovanju zbog virusa korona isplaćuje cela plata i dalje je na snazi jer, kako je Ministarstvo rada istaklo u prvom talasu, Zaključak Vlade iz aprila prošle godine nije vremenski ograničen na period vanrednog stanja.

Tada je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, a kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada.

Za klasično bolovanje 65 odsto zarade

Zakonom o radu je plata za vreme bolovanja za prvih 30 dana odsustva u iznosu od najmanje 65 odsto prosečne zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci. Istovremeno postoji mogućnost da plata bude i veća, ali to se reguliše kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu i ugovorom o radu u samoj kompaniji.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare