ZAVRŠEN KRIZNI ŠTAB! Donete tri važne odluke!

Krizni štab za borbu protiv korona virusa upravo je završio zasedanje. Donete su tri važne odluke, a ono što je najbitnije, posebnog popuštanja mera za praznike neće biti.

Evo što je odlučeno:

1. Od 8.maja ukoliko se nastavi ovakav trend epidemiološke situacije dozvoljavamo ugostiteljima do 22h i unutra ali sa 50% kapaciteta.

2. Vakcinalni punktovi u Tržnim Centrima, kao pilot projekat. 

3. Angažman na dogovaranju bilateralnih sporazuma sa drugim zemljama o medjusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o imunizaciji.

Medicinski deo bio protiv popuštanja mera

Ministarka i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević u današnjem gotovanju na TV Prva najavila je da mere verovatno neće biti popuštane na današnjoj sednici.

– Imamo jedne od najfleksibilnijih mera koje su se pokazale poprilično delotvorne kada se uporedimo sa drugim zemljama. Činjenica je da, iako registrujemo trend pada učestalosti obolevanja, i dalje je taj broj u hiljadama – napomenula je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da ovo jeste pad, ali da se korekcija mera vrši u skladu sa epidemiološkom situacijom.

– Mislim da je preterivanje ono što se pojavilo u medijima, kada su objektivno sve karte na stolu, kada znamo da je virus tu – kazala je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da okupljanje u zatvorenim prostorima dugo neće biti bezbedna mera.

Slično smo mogli čuti i pre nekoliko dana od epidemiologa i člana Kriznog dr Predraga Kona.

– Sad se od Kriznog štaba očekuje otvaranje. Da li očekujete da će biti išta drugačije u zatvorenom nego u otvorenom? Svi se ponašaju u kafiću kao da su u zaštićenom, kao u bunkeru, što je potpuno naopako. Jedini nam je izlaz masovna vakcinacija. Ne napadam nikoga, samo konstatujem. Ne mislim da treba zatezati ili popuštati mere, ne treba dirati ništa. U riziku smo i greota je da nam se ponovo virus pokrene nakon uskršnjih praznika. Ne očekujem da će doći do toga, ali praznici mogu malo da uspore pad – predviđa poznati epidemiolog.

Ekonomski deo za relaksiranje mera za ugostitelje

Ipak, sa druge strane stižu nešto drugačiji nagoveštaji. Ekonomski deo se i dalje zalaže za relaksiranje mera, naročito što se tiče rada ugostiteljskih objekata.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je danas na predstavljanju prvog reciklomata u Beogradu, na pitanje novinara kada će biti otvorni ugostiteljski objekti u zatvorenom delu, a ne samo bašte, rekao:

„Da se ja pitam, to je već trebalo uraditi. Nadam se da će se to deseti brzo i to svakako u Beogradu pre nego u drugim gradovima, jer ja se zalažem da mere zavise od regiona do regiona, a prema pocentu vakcinisanih građana, a u prestonici je taj procenta visok i zato naše građane treba nagraditi“.

On je ponovio i na to da o svemu konanu odluku donosi Krizni štab za borbu korona virusa i podsetio da je danas u 16 časova zazkazana ta sednica.

Prema njegovim rečima, mere u Beogradu treba da budu blaže jer je u ovom trenutku u preestonici vakcinisano više od 43 odsto punolotnih građana.

Vučić: Uskoro popuštanje mera

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Novom Sadu da će uskoro uslediti popuštanje epidemioloških mera.

„Radiće ugostiteljski objekti. Ali postoje razmimoilaženja da li samo za vakcinisane ili za sve“, rekao je Vučić.

Rekao je da je za pozitivnu diskriminaciju kakva bi bila ova neophodno da se prekrši Ustav.

„Nisam voljan da prekršim Ustav, jer Ustav je taj koji kaže da su svi građani ravnopravni“, naglasio je predsednik.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare