PREDSEDNIK VUČIĆ: NISAM SE NADAO, dobili smo neverovatnu cenu za prugu Beograd-Niš, danas sam stvarno superhepi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji iz Brisela, gde boravi u dvodnevnoj radnoj poseti.

Počeo je pričom o procesu evropskih integracija:

„Prvo je dijalog Beograda i Prištine koji se nastavlja 11. maj. Naš zahtev je da nemamo zahteva osim da ispunimo što je do sada potpisano“.

„Tačka 2 je vladavina prava. Verujem da ljudi u Evropskoj komisiji primećuju naš trud i napredak, a to ćemo videti u junu. Nadamo se da do kraja godine možemo da otvorimo dva klastera“.

„Posebna tema je naše usklađivanje sa evropskim deklaracijama, sada smo na 52 odsto. Oni bi želeli da to bude 90 odsto, a ja ne obećavam ono što ne mogu da ispunim, pa sam rekao 60“.

„Nisam se nadao svemu tome, ali pregovarali smo oko velikih infrastrukturalnih projekata“.

„Krajem avgusta počinje gradnja projekta Niš – Priština, a dogovaramo da uradimo i prugu do Preševa. Takođe, deonica Beograd-Skoplje, biće nam potrebno oko tri sata i 30 minuta do Skoplja iz srpske prestonice. Ulaganje u našu zemlju doprineće rastu životnog standarda“.

„Najvažnije o čemu smo razgovarali ovde u Briselu je taj fantastični projekat Beograd-Niš, za koji smo dobili ponudu od Kineza, a onda su nam ovde rekli da mogu da nam daju bolje uslove. Ja sam rekao: ‘Dajte da vidimo’. Dobili smo neverovatnu cenu i to će da promeni sve“.

„Mi ćemo da molimo da sve bude gotovo do kraja 2025. ili početka 2026“.

„Vidim da me već zezaju na društvenim mrežama da sam danas bio, što bi klinci rekli, superhepi“.

„Hvala ljudima iz EU, ovo je velika šansa za nas i velika nada“.

„Beskrajno im hvala, dobićemo 700 miliona, ali to nije novac na gomili, već na nivou od pet godina“.

Vraćajući se na dijalog sa Prištinom, predsednik je rekao:

„Ne očekujte mnogo od tog sastanka, ali bolje da imamo sastanak, nego da nemamo“.

„Niko ne očekuje da bude lako i lepo, ali moramo da razgovaramo. To je jedino rešenje, ako neko misli da u pregovorima nije rešenje ja se sa tim nikada neću saglasiti. Kada vodite državu morate da sagledavate njene interese. Zamislite da uvodimo svaki dan sankcije Rusiji, pa kako bismo mogli da im se obratimo za pomoć“.

Na kraju je Aleksandar Vučić sumirao razgovore u sedištu EU:

„Video sam njihovu veću zainteresovanost, osetili su oni to i sa naše srtrane. Verujem u evropsku budućnost Srbije. Neće sve uvek biti potaman, ali građani itekako imaju razloga da danas budu zadovoljni“.

Vučić je u Brisel doputovao juče, kada je večerao sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Danas se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, zatim sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, potom i sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozepom Boreljom, a onda i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Vučićeva dvodnevna radna poseta Briselu završava se večerom koju u njegovu čast organizije predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

UDARNA VEST.rs(Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare