PREDSEDNIK VUČIĆ NAKON TET-a-TET SASTANKA U BRISELU: Nisam video non-pejper u kojem se govori o mirnom razlazu BiH, ni sa kim nisam razgovarao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozep Borelj obratili su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije posle „tet-a-tet“ sastanka u Briselu.


„Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija“- izjavio je Đozep Borelj.


Predsednik Vučić ponovio je danas u Briselu da nije video non-paper u kojem se govori o mirnom razlazu BiH dodajući da o tom dokumentu ni sa kim nije razgovarao, a da je poslednji put razgovarao sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom o situaciji vezanoj za pandemiju virusa korona.

Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za medije sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove Žozefom Boreljom, odgovarajući na pitanje novinara u Briselu da li zna za taj dokument, da li on zaista postoji, kao i da li je razgovarao sa slovenačkim premijerom Prema njegovim rečima, sa Janšom je razgovarao poslednji put kako bi se dogovorio o vraćanju građana Srbije iz Slovenije i Italije.

– Nisam imao priliku u skorije vreme da razgovaram sa njim. Uvek sam otvoren za svaku vrstu debate, ne živimo u doba inkvizicije, ali mi smo fokusirani na ekonomiju, integraciju Srbije u EU i ekonomski napredak – kazao je Vučić.

Ističe da Srbija podržava integritet BiH i navodi da je to kazao već hiljadu puta, kao i da Srbija poštuje integritet Republike Srpske.

– To je naša obaveza. Nisam video nijedan dokument, niko mi nije predstavio takav dokument i ne mogu nikoga da osudim po tom pitanju. Ne znam za ostale, ali sa mnom niko o tome nije razgovarao – kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas takođe izjavio da se Srbija trudi da sprovede sve o čemu se usaglasila u Briselskom, ali i Vašingtonskom sporazumu, ali i da se nada da će i druga strana da se bavi tim pitanjima, iako do sada to nije radila.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU Đozepom Boreljom, odgovarajući na pitanje novinara o sporazumu iz Vašingtona, rekao da je od potpisivanja tog sporazuma, Srbija poštovala sve potpisano u tom dokumentu.

„Ali videćemo kako će druga strana da se ponaša“, rekao je Vučić i podsetio da je tim sporazumom dogovoreno, između ostalog, da se obustavi kampanja o povlačenju priznanja KiM od strane drugih zemalja.

Kako je istakao, nada se da će u pregovorima sa Prištinom biti napretka, budući da je to važno, zbog ljudi, ali i atmosfere u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je u Briselu dogovorio podršku EU za izgradnju železničke pruge između Beograda i Niša, kao i Niša do granice Severne Makedonije.

Rekao je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom, da pred put nije želeo da govori o tome sve dok nije od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen čuo da je Unija spremna da nam pruži podršku.

– Plašio sam se da govorim o tome pre današnjeg sastanka sa Fon der Lajen. Izgradićemo zajedno sa EU železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Preševa, odnosno ka granici Severne Makedonije. To će biti velika promena za našu zemlju – kazao je on i istakao da je ovo prekretnica za Srbiju.

Vučić je istakao da će to stvoriti mnogo novih prilika za građane i one koji se vraćaju u zemlju, ali i za bolji transport iz zapadne Evrope kroz Srbiju do Skoplja i Istanbula.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare