„NEĆEMO BITI ISTA ZEMLJA!” Vučić iz Brisela: Neće to biti ona Srbija kao pre deset godina

Predsedenik Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom kad god i očekuje da će ti razgovori biti konstruktivni s tim što će najviše problema, kako kaže, biti u vezi s apitanjem energetike.

U obraćanju građanima iz Brisela Vučić je istakao da Srbija želi da razgovara sa Prištinom.

-Učestvovaćemo u svakoj vrsti dijaloga, kako će to biti to ćemo da vidimo. Postoje probleme u vezi sa energetikom zbog želje nekih da pokazuju mišiće na severu Kosova. Ali dobro, na to smo navikli – poručio je Vučić iz Brisela.

Kako kaže, na sastanku sa sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ukazao je na ponašanje premijera Kosova Aljbina Kurtija.

– Kurti se hvali da je glasao u Albaniji. Na taj način se hvalio da su Kosovo i Albanija jedno te ista zemlja. Zamislite šta bi rekli da sam ja glasao Gračanici, Zubinom potoku… To bi bio skandal svetskih razmer iako je to naša zemlja po rezoluciji 1244 – naglasio je Vučić.

– Ne želim da ja napadam gospodina Kurtija. Ja sam prost čovek, ja stavljam stvari na papir. Dakle, vi glasate na izborima u Albaniji, jasno nam je šta hoćete da kažete. Kažete da ćete podneti tužbu za genocit protiv Srbije, jasno nam je i to. Imamo mnogo toga da uradimo za našu zemlju. Ne vidim u dijalogu bilo kakvih problema, osim oko energetike – izjavio je Vučić.

Vučić je rekao na čemu je insisitirao u razgovoru sa Lajčakom

– Ono na čemu sam ja insistirao je ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma -rekao je Vučić.

Predsendik Srbije je istakao da se nada još jednom datumu za dijalog.

– Ja očekujem, da osim sutrašnjeg dana koji je veoma važan, imamo još jedan datum za dijalog u maju – kaže Vučić.

Vučić najavio da će za 24 sata otkriti građanima Srbija da li je naša zemlja postigla važan dogovor sa evropskim zvaničnicima

– Za mene ima još jedna tema od posebnog značaja, mi smo već počeli određene razgovore sa predstavnicima Evropske komisije, reći ću vam za 24 sata jesmo li uspeli ili ne, veoma je važno za Srbiju. Moći ću onda da kažem jesam li učestvovao u nečemu što je mnogo toga dobrog za našu Srbiju donelo. Bukvalno nećemo biti ista zemlja. Nećemo biti ista zemlja, ja ne mogu ništa više da kažem od ovoga. Reč je o vleikim infrastrukturnim projektima, najvećim koji možemo da zamislimo – rekao je Vučić.

Kovid bolnica u Novom Sadu

Vučić se dotakao i tema vezane za radove na kovid bolnici u Novom Sadu.

– Za nekoliko dana počinjemo radove na kovid bolnici u Novom Sadu. Ide i drugi deo obnove KC Vojvodine. Otvaramo jedan deo obilaznice oko Beograda, od Orlovače ka Ostružnici. Prvog maja počinjemo gradnju Fruškogorskog koridora. To su stvari koje me zanimaju – kazao je Vučić.

O napadima i najavama revanšizma Vuka Jeremića je rekao:

– On je mnogo gore od toga govorio. On želi da mu ja odgovorim na njegovom nivou, ali ne mogu to da uradim kao predsednik Srbije, a rado bih to sebi priuštio. Dok mi razmišljamo o tome kako ćemo da razvijamo zemlju, kako se ovde u Briselu borimo za nove projekte, kako ćemo da uradimo sve što je potrebno da ljudi žive bolje, drugi razmišljaju kako će nekome da skinu glavu – rekao je Vučić.

O vakcinama i očekivanju nastavka razgovora u Briselu

– Drugi se tuku oko vakcina, mi imamo sve četiri vakcine. Ljudi, molim vas, hajde da se vakcinišemo. Od utroka ću svaki dan da idem po gradovima u Srbiji i ga molim ljude da se vakcinišu – kaže Vučić.

– Na evropskom putu Srbiji dobro ide. Očekujem priznanje za napredak Srbije. Za nas je najvažnije da Srbiji ide dobro – završio je Vučić.

Odmah pošto je došao u Brisel Vučić se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je to objavio na Instragam profilu “buducnostsrbijeav“ uz fotografiju sa Lajčakom.

Vučića će sutra primiti predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U sedištu EK, Vučić će se sastati i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU Žosep Borelj, povodom posete predsednika Vučića, organizovaće radni ručak u Briselu.

Posle toga je planirano da se Borelj i Vučić obrate medijima iz Evropske službe za spoljne poslove.

U popodnevnim časovoma, predsednik Vučić sastaće se i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirrom Bilčikom.

Radna poseta predsednika Srbije Briselu završava se večerom koju u čast Vučića i delegacije iz Beograda organizije predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Na agendi razgovora u Briselu naćiće se primena nove metodologije na ubrzanju pristupnog procesa Srbije, razvojni projekti u Srbiji predviđeni evropskim Ekonomsko-investicionim planom, ali i borba protiv pandemije i strategija vakcinacije u regionu, za koju je Srbija pohvaljena od evropskih zvaničnika i javnosti.

Posle toga je planirano da se Borelj i Vučić obrate medijima iz Evropske službe za spoljne poslove.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare