KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Đaci od 19. aprila u školama, nema otvaranja ugostiteljskih objekata unutra!

Na jutros održanoj sednici Kriznog štaba donete su nove mere:

– Đaci od ponedeljka u školskim klupama

– Kafići i restorani i nadalje zatvoreni, rade samo bašte

– Izjednačava se cena PCR testova za strance i naše građane

– počinju pripreme za takmičarski deo Beogradskog maratona

Doneta je odluka da od 19. aprila počnu da rade škole – stariji razredi i srednje škole, izjednačena je cena PCR testiranja kako za naše građane i strance, u znak podrške turizmu, rekao je nakon sednice Kriznog štaba dr Predrag Kon.

– Doneta je odluka za Beogradski maraton – u organizacionom smislu može se krenuti u pripreme maratona, a za ostalo će se videti zavisno od situacije, drugih mera – nema nikakvih promena sednica – dodao je.

On je dodao da na ovom sastanku nije bilo rasprave o merama koje bi upravo zbog Vaskrsa mogle da budu donete.

– Nije bilo rasprava oko mera za praznike na sednici. Bar ja lično ne očekujem da ćemo o tome nešto posebno pričati. Mislim da je do sada dovoljno poznato o tome. Biće apel svima da se izbegavaju ti kontakti, ali to je samo moje mišljenje. Dakle, nije bilo rasprave o tome – istakao je dr Kon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u sredu da je epidemiološka situacija bolja nego pre 10 dana, što ohrabruje, ali ne sme da nas opusti.

Nema otvaranja unutrašnjosti kafića

Na upravo završenoj sednici Kriznog štaba doneta je odluka da unutrašnjost kafića i restorana i nadalje bude zatvorena za goste i da je usluga jedino moguća u baštama.

Na sednici su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Branko Ružić, ministarka kulture Maja Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, epidemiolog Predrag Kon, infektolog Mijomir Pelemiš, imunolog Srđa Janković i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Podsetimo, dr Predrag Kon je ranije rekao da se broj novoobolelih smanjuje, ali ne toliko brzo kao ranije, a kojom brzinom će padati broj novozaraženih zavisi od nas i toga koliko poštujemo mere.

– Moram da kažem da je epidemiološka situacija sada izašla iz vanredne, sada je procenjujemo kao nepovoljnu. Još uvek imamo veliki broj pacijenata koji leže na intenzivnim negama, ali polako dolazi do pražnjenja bolnica – kazao je on.

Odluka za đake

Krizni štab je ozvaničio odluku da se od ponedeljka, 19. aprila, škole vraćaju na model rada kakav je bio na početku aktuelne 2020/21.

To znači da će srednjoškolci jednu nedelju ići u učionice, a jednu sedmicu imati onlajn nastavu. S druge strane, stariji osnovci od petog do osmog razreda smenjivaće se na dva-tri dana, a najmlađi od prvog do četvrtog razreda će, kao i do sada, na nastavu u učionice.

UDARNA VEST.rs(Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare