MILO ĐUKANOVIĆ optužuje Srbiju da ima pretenzije na Crnu Goru: Odbranićemo se od velikosrpskog uticaja

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da je sve dozvoljeno u momentima kada, kako se izrazio, neko iz kuće pokušava tu kuću da zapali.

On je ovako prokomentarisao uzavrelu političku situaciju u zemlji na čijem se čelu nalazi, ne libeći se da otvoreno zapreti i Srbiji, poručujući joj da neće prezati od svih raspoloživih sredstava u borbi protiv navodnog velikosrpskog uticaja.

– Jasno je da je situacija promenjena nagore i da ljudi to osećaju. Apsolutno sam uveren da smo u stanju da zaštitimo Crnu Goru i odlučan sam da odbranimo njene tekovine – poručio je Đukanović u intervjuu za RTCG.

Đukanović je naveo da ideja velike Srbije uveliko konzumira Crnu Goru, pošto je u toku, kako tvrdi, restauracija velikosrpskog nacionalizma.

– Velikosprski nacionalizam pokušava da pod novim motom „srpskog sveta“ maligno utiče na Crnu Goru. Ta ideja očigledno nije sahranjena i ne znam da li će ikada biti sahranjena na Balkanu. Velikosrpska politika iskazuje jasnu nameru da ugrožava suverenitet i destabilizuje susedne države, što se videlo devedesetih– izjavio je Đukanović.

DESTABILIZATOR

Dodao je da postoji realna opasnost da će se i unuci boriti protiv velikosrpskog nacionalizma, kao što su to nekada činili njihovi dedovi. – Srbija želi da izgradi poziciju regionalne sile i neke vrste patrona nad onim što su, ne samo prava i kvalitet života Srba u regionu već prostorima koje su oni zacrtali kao srpske. Jedan od njih je i Crna Gora. Odakle Srbiji pravo da ispoljava tu vrstu paternalizma – zapitao se Đukanović, pa nastavio u sličnom antisrpskom tonu:

– Vlasti Srbije ugrožavaju i destabilišu susedne države. Političari u Srbiji nisu došli do zaključka da je takva politika pogrešna, već samo da nije imala dovoljno dobro vreme i okolnosti. Trenutno su na snazi dobre međunarodne prilike za Srbiju da pokuša da ostvari ideju velike države. Međutim, to je tragikomičan postupak koji može imati ozbiljne posledice. U momentima kada neko iz kuće pokušava tu kuću da zapali, sve je dozvoljeno.

SEZONA ĆERANJA

Đukanović se u intervjuu osvrnuo i na rad nove crnogorske vlade koja se nalazi u prvoj ozbiljnoj krizi posle konstituisanja u decembru prošle godine. Tumačeći njen rad, predsednik je našao povod da se obruši i na SPC.

– Politika nove vlade proizvela je nestabilnost, jer je sastavljena pod okriljem jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, pa je 30. avgusta počela sezona ćeranja. Ćera se sve što ima veze sa DPS. Ataci su razlog za zabrinutost i razlog za reakciju koja uvek nije institucionalna – poručio je crnogorski predsednik.

PEĆINSKI NACIONALIZAM

Komentarišući Đukanovićevu histeriju izazvanu tobožnjim velikosrpstvom, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da njegov problem potiče iz negiranja postojanja srpskog naroda u Crnoj Gori.

– Đukanović je pričao o buđenju srpskog pećinskog nacionalizma, a on podržava najgori crnogorski pećinski nacionalizam. Šta da kažete kada čujete masu koja peva ustaške pesme i kliče ustaškim pokličima? Njegovi navodi protiv Srbije najštetniji su za odnose Srba i Crnogoraca kao dva bratska naroda. Mi te odnose treba da čuvamo, jer Srbi i Crnogorci treba dobro da žive i ovde i tamo. Mi to radimo u Srbiji, a voleli bismo da vidimo to i u Crnoj Gori – istakao je šef srpske diplomatije.

UDARNA VEST.rs (Republika.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare