ISPAD PRIŠTINSKE MINISTARKE U UN „Albanci su narod najstariji, a Srbi najgori posle nacista!“ ZGROŽENI I NA KOSOVU: „Ko će nas posle ovog priznati!?“

Skandalozan istup prištinske ministarke spoljnih poslova Donike Gervala-Švarc večeras na sednici Saveta bezbednosti UN, prepun ksenofobičnih i ekstremističkih fraza, potvrdio je ranije stavove kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će nove prištinske vlasti insistirati na zaoštravanju odnosa sa Srbijom, što u dogledno vreme ne ostavlja prostor za kompromis i bilo kakav miran suživot Srba i Albanaca.

– Sa našim kulturnim nasleđem, starijim više od 3.000 godina, mi smo zajedno sa Grcima dve najstarije kulture u Evropi – opisala je Gervala-Švarc Kosovo u svom prvom obraćanju kao ministarka spoljnih poslova na sednici SB UN, a prenosi “KosSev” portal.

Značajan deo daljeg govora, Gervala-Švarc je posvetila sa jedne strane “hrabrosti Kosova”, a sa druge, oni što vidi kao zločinačku ulogu Srbije.

Iako su deklarativno založila za pomirenje, istakla je da mnogo ljudi ima strašna iskustva sa Srbijom.

– Voljni smo uđemo u suštinski period razgovora čak i sa onima koji su najviše odgovorni za većinu sukoba, pa čak i genocida u Bosni i na Kosovu poslednjih decenija – rekla je Gervala-Švarc.

Navodeći primere navodnih ratnih zločina Srba nad kosovskim Albancima, Gervala-Švarc je istakla da je “pričala svojoj deci da nisu u pitanju svi Srbi, već da moraju da prave razliku”.

– Srbija takođe mora da napravi razliku, mora da identifikuje ratne zločince i privede ih pravdi, sarađuje sa UN u pronalaženju masovnih grobnica, onih koji su nestali. Da se bori protiv fašizma, prestane da igra igre i da dođe za sto i da ozbiljno razgovara. Tada možda pronađemo istorijsko rešenje ne samo za naše bilateralne probleme, već i pomirenje na Balkanu uopšte – kazala je Gervala-Švarc.

U zaključku, istakla je da je Srbija „počinila najveći zločin u poslednjoj dekadi posle nacističke Nemačke“, često koristeći reč „genocid“ i u naknadnoj raspravi sa srpskim ministrom Nikolom Selakovićem.

– Srbija je sebe zaključala u prošlosti, u mračnoj prošlosti. Srednjovekovno mišljenje i to što se mnoštvo Srba drži u mraku, vodi Srbiju u rasizam, fašizam i genocid u 1990-tih. Šta to čini da žrtva genocida, onda kada su pre 80 godina nacisti bombardovali Beograd, i izvršili genocid nad Srbima i drugima, uključujući i nad albanskim narodom i koji su ustali protiv fašizma, šta čini da ta žrtva genocida i fašizma sama počini genocid, završi u fašizmu i ne suoči se sa odgovornošću – upitala je Gervala-Švarc.

Kazala je i da srpski lideri odbijaju punu saradnju sa međunarodnim organizacijama UN, te i da ratni zločinci još uvek sede u parlamentu.

– Umesto svega toga, Srbija mora da prizna i da se suoči sa prošlošću, oslobođena genocida i da pokuša da postane istinski civilizovana evropska zemlja – navela je Gervala-Švarc.

Prema njenom mišljenju, tek onda kada Srbija, kako kaže, prizna činjenice o svojoj „istoriji agresije i destabilizacije regiona, zaustavi agresivno mešanje u susedne zemlje, od Bosne, preko Crne Gore, do Kosova“, imaće potencijal da postane „normalna zemlja“ koju njeni susedi ne uzimaju sa rezervom.

Sa druge strane, rekla je da je “nezavisnost Kosova jzavršen posao“ i da „što pre Srbija prihvati realnost, bolje može da dobije iz mračne prošlosti u svetlu budućnost“.

Rusta je dodala da je rad kosovskog ministarstva spoljnih poslova u suprotnosti sa onim što mu je misija, a to je, kako kaže, izgradnja odnosa sa drugim zemljama.

– Gervala daje argumente državama koje nas nisu priznale i koje se bore protiv državnosti Kosova da tako nastave i dalje. To su zemlje u kojima socio-ekonomska stvarnost Kosova ne menja svoj politički položaj, jer nisu povezane sa unutrašnjim kretanjima. Ovde se postavlja pitanje s kim Gervala komunicira – zaključila je Rusta.

UDARNA VEST.rs(Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare