PREKINUTA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Rusija tražila da Priština ukloni zastavu tzv. Kosova

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela, nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

„To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu“, naglasio je Poljanski.

On je dodao da je Rusija nije protiv učešća predstavnika Kosova na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova. 

Poljanski je zatražio da predstavnica tzv. Kosova „promeni pozadinu ili ukloni zastavu“ kako bi se nastavio sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, „ne vidi razlog“ da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon ovoga prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

I ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uložio je protest zbog zloupotrebe video-formata sednice od strane Prištine kako bi se promovisali simboli lažne države Kosovo.

On je rekao da su takve zloupotrebe apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flangrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti. Nikola.Selaković je istakao i da su predstavnici lažne države Kosovo, u pratnji pripadnika „policije“, upali u Dom zdravlja u Štrpcu tražeći vakcine protiv Kovida-19.

On je istakao da je povećan broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i da oni žive u konstantnom strahu od napada. Objasnio je i da Priština ne radi ništa da bi obezbedila bezbednost Srbima povratnicima na Kosovo i Metohiju.

Tzv. Kosovo preti ujedinjenjem sa Albanijom

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković upozorio je da albanski politički lideri na Kosovu i Metohiji uporno prete ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanije.

Ministsar spoljnih poslova Srbije je rekao da je „premijer“ lažne države Aljbin Kurti više puta pretio tim ujedinjenjem i da je član njegove stranke javno izjavio prošlog vikenda da će se tzv. Kosovo i Albanija ujediniti.

Selaković je upozorio da su takve ideje direktna pretnja za mir i stabilnos

Nastavljena sednica, ali ostala i zastava

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM nastavljena je nakon kratkotrajnog prekida, zbog spora oko isticanja zastave tzv. države Kosovo.

Posle konsultacija iza zatvorenih vrata, sednica je nastavljena, a iza predstavnice privremenih vlasti u Prištini Danike Gervale ostali su isti simboli.

UDARNA VEST.rs (Blic/Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare