POČEO RAMAZANSKI POST, verski život biće organizovan u skladu sa posebnim merama zbog pandemije!

Za muslimanske vernike noćas je postao mesec ramazan u 1.442 islamskoj (hidžretskoj) godini, a danas je prvi dan posta koji će trajati 30 dana i u kome se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela


Ramazan se smatra najvažnijim i nasvetlijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje za muslimane svete knjige Kurana, a ovo je druga godina za redom da se obeležava u vreme epidemije korona virusa.

Ramazanski post traje 30 dana i završava se ramazanskim bajramom.

Poglavari islamskih zajednica u zemljama regiona pozvali su vernike da se, zbog epidemije korona virusa, pridržavaju epidemioloških mera.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara.

Muslimani, inače, poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar.

Godina muslimanskog kalendara kraća je za deset dana od sunčeve godine, pa se tako Ramazan pomera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je Ramazan u svako godišnje doba i u svim mesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, verski život tokom meseca Ramazana biće organizovan u u skladu sa posebnim merama zbog pandemije, a one su različite od zemlje do zemlje.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana.

UDARNA VEST.RS (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare