PREDSEDNIK VUČIĆ O HAGU I SERIJI „PORODICA“

U seriji „Porodica“ nisu prikazane sve muke ni Miloševića, ni Đinđića – rekao je večeras predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući seriju „Porodica“ koja se bavi hapšenjem bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

– Što se tiče serije „Porodica“, ona je proizvela nešto što ne možete da proizvedete lako. To je emocija ljudi, i dobre i loše. Pogledao sam dve epizode, ali nisam spreman da sudim ni scenaristi, ni režiseru. Trebalo bi da prođe 15 ili 20 godina da se takve serije snimaju. Nije mi se svidelo to što nije pošten nikakav istorijsko-politički kontekst. To kako se Milošević ponašao sa NATO, a sa druge strane nisu pokazane ni muke Zorana Đinđića. A to je da li da izručuje ili ne izručuje Miloševića. Isti je slučaj i sa Koštunicom – rekao je Vučić.

Više bih voleo da su njihove misli, dileme ili istorijske okolnosti bolje analizirane, a ne to da je Milošević svake tri sekunde grlio Miru Marković, što nije tačno, dodao je.

– Bolje sam poznavao Đinđića i Koštunicu, nego Miloševića. Ali u svakom slučaju reč je o istorijskim ličnostima koji svakako ne zaslužuju karikaturalni pristup. Ne želim da se mešam u umetničke slobode, samo ne mislim da je neko vadio po sedam pištolja i glumio ludaka. Najmanje mi se dopalo to što Srbija zaista nije poštovala sebe, ljudi koji su bili na vlasti nisu poštovali svoju reč. Oni su obećali Miloševiću da ga neće isporučiti Hagu, a isporučili su ga na Vidovdan. Voleo bih da je bilo više istorijsko-političke dubine, a ne da se prikazuje kako Mira viče na služavke što se nije dešavalo.

Jedan od visokih evropskih zvaničnika, keže predsednik, rekao mu je da „moramo da budemo ponizniji i skromniji, i po pitanju vakcinacije“.

– Nasmejao se i rekao „putuj igumane“. Znam da to što je rekao nije bila šala. Kada govorio i Kriku i Crti, važno je da niko njima ne preti, da niko ne izgovara njihove adrese i telefone, inače sve najgore mislim o njihovom radu. Nisu objektivni, pristrasni su, politički su aktivni i pristrasni. Ja sam predsednik svih građana i imam pravo da odgovorim kao politički akter na neistine. Ali nikada neću da dozvolim da im neko preti. Štampa u Srbiji je slobodna i ne možemo da im odgovorimo na način na koji bi bilo ko nekoga ugrozio.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sasvim sigurno da on neće nikoga izručiti Haškom tribunalu, iako je pritisak na njega bio izuzetno veliki.

– Dođu pa vam malo prete, pa pošalju druge koji kažu da je to loše za imidž Srbije. I onda vi to saslušte, pa im kažete nešto još gore. „Nisam mnogo zainteresovan, ajmo na drugu temu“.

Nekada morate da budete oštri, iako morate stalno da budete učtivi. Nekada morate da prekinete sagovornike koji vam vređaju inteligenciju. I to dok vam objašnjavaju šta je sila, a ne međunarodno pravo. Objasnite im da ste vi lider suverene i nezavisne zemlje – rekao je Vučić.

On je potom objasnio da je Šešelj pušten kako bi bio smanjen rejting stranci, ali kada lider radikala nije želeo da igra po njihovom, tražili su da ga izručimo nazad.

– Nikada nisu hteli da mi sudimo optuženima. Da bi imali nad mojom glavom Damoklov mač i da nam određuju sudbinu – istakao je Vučić.

UDARNA VEST.rs (Blic/Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare