PRORADIO KOVAKS: Danas u Srbiju stižu prve vakcine preko tog sistema, avion sleće večeras oko 20 časova

Prvi kontigent vakcina proizvođača AstraZeneka preko Kovaks mehanizma danas stiže u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Avion, kojim će biti dopremljene vakcine, sleteće oko 20 časova na aerodrom „Nikola Tesla“, a dočekaće ga ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Dočeku će prisustvovati i šef političkog sektora Delagacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc, zamenik direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Mengistu Abebauehu Asefa i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova.

Direktor kancelarije SZO u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je ranije da se nada da će prve vakcine iz Kovaks sistema u Srbiju stići početkom aprila.

On je rekao da se Kovaks sistem, uspostavljen da bi se vakcine obezbedile i siromašnijim zemljama, suočava sa istim manjkom vakcina kao i pojedine države, ali da SZO ima cilj da vakcinama iz tog programa do kraja godine vakciniše 20 odsto svetskog stanovništva.

Srbija bi u prvoj polovini 2021. godine iz mehanizma Kovaks trebalo da dobije 345.600 doza vakcine AstraZeneka, objavljeno je početkom februara u prvoj prognozi Alijanse za vakcine Gavi.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare