VESIĆ NAJAVIO STIMULACIJE ZA VAKCINISANE: Građane očekuju razne karte i popusti

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će gradske vlasti od sledeće nedelje omogućiti stimulacije za vakcinisane osobe.

Vesić je sinoć, gostujući na RTS-u, rekao da bi Srbija trebalo da se ugleda na Izrael koji je ostvario fascinantne rezultate, kao i Veliku Britaniju i SAD.

„Mislim da je došao trenutak kada treba da pogledamo šta je urađeno u Izraelu. Izrael je uspeo jer je kao i mi imao potreban broj vakcina, imao fleksibilnost zdravstvenog sistema, centralizaciju vakcinacije, snažnu kampanju. Pored toga uspostavili su punktove gde god se nalaze građani, što smo mi počeli. Oni su uveli i stimulaciju za vakcinisane“, objasnio je on.

Kada je u pitanju stimulacija, Vesić smatra da kao društvo treba da omogućimo da se oni koji su se vakcinisali mogu vratiti normalnom životu.

„Beograd će od sledeće nedelje omogućiti da svi koji su se u potpunosti vakcinisali mogu da kupuju karte za pozorišta i festivale sa popustomod 30 odsto“, najavio je on.

Rekao je da je pogrešna teza da se time dele građani.

„To je kao postaviti pitanje zašto pušači da ne puše u restoranima za nepušače. Da li Grčka svojom odlukom da potpuno vakcinisani mogu ući krši prava građana? Niko ne deli građane. Oni koji su se vakcinisali pokazali su odgovornost prema sebi i društvu. Oni koji nisu to je njihov izbor, ali time pristaju da žive pod drugačijim uslovima“, poručio je Vesić.

Rekao je da beogradske vlasti u junu planiraju da održe dva velika koncerta na Tašmajdanu samo za vakcinisane građane. Takođe je postavio pitanje zašto se, na primer, ne bi dozvolilo da na stadion Crvene Zvezde dođe 5.000 vakcinisanih navijača.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da nije moguće prepisati dobar primer, ali da treba preuzeti dobre stvari.

S tim u vezi je podsetio da su Izraelci imali pre početka masovne vakcinacije oštre mere koje su se poštovale.

Rekao je da može da se složi sa predlogom da se na stadion Crvene Zvezde pusti 5.000 gledalaca koji su vakcinisani, ali ukazuje i da postoji rizik u tome, jer svi koji su se vakcinisali ne moraju imati dovoljan broj antitela.

Naglasio je da treba da se odmah sprovede studija koja bi dala dobar uvid u odgovor na vakcinu. Podsetio je da postoje slučajevi obolelih posle prve, čak i posle druge doze, ali da je činjenica da ko god se vakcinisao nije imao tešku kliničku sliku.

„Može se reći da je niska stopa zaražavanja posle prve doze. Ako neko treba da se vakciniše treba da preispita sebe da li je u porodici, na radnom mestu ili negde drugo bio u kontaktu sa nekim ko je oboleo, pa onda sačeka da vidi da li će imati neke simptime i tek onda ode na vakcinaciju“, objasnio je on.

I dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Vladimir Jakovljević smatra da nije nikakva diskriminacija uvođenje stimulacija za vakcinisane.

„Mi smo zemlja u kojoj postoji najveća mogućnost da se vakcinišete i to da birate između četiri vakcine. Ako je ponuđeno onda treba građani da poslušaju molbe medicinskih radnika i rukovodstva, a oni koji to urade treba da imaju benefite“, kazao je Jakovljević.

UDARNA VEST.rs(Kurir)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare