VESIĆ: Memorandum Beograda i Brisela doprineće jačanju veza dve zemlje

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić potpisao je danas u ime Grada Beograda Memorandum o razumevanju i saradnji između Beograda i Brisela koji treba da doprinese jačanju veza Srbije i Belgije.

Sporazum predviđa saradnju dva grada u oblasti kulture, obrazovanja, javne uprave, privrede, turizma, javnog zdravlja i drugih oblasti.

Vesić je rekao da će Memorandum danas biti poslat u Brisel gde će ga potpisati državni sekretar za evropske i međunarodne poslove regiona Brisel Paskal Smet, a da će posle potpisivanja biti vraćen u Beograd i upućen Skupštini grada na usvajanje.

On je naveo da je tokom boravka delegacije Grada Beograda u Briselu prošle godine dogovoreno da dva grada potpišu sporazum i uspostave saradnju, a da se nakon toga saradnja dodatno konkretizuje kroz povelju o bratimljenju.

‘Zbog epidemije korona virusa taj dogovor nije brzo realizovan, ali danas smo se dogovorili da se ovaj sporazum potpiše prvo u Beogradu i pošalje u Brisel gde će, takođe, biti potpisan i vraćen u naš grad, posle čega će Beograd i Brisel postati gradovi koji sarađuju“, rekao je Vesić posle potpisivanja Memoranduma.

Ukazao je da u Briselu decenijama postoji Beogradska ulica, a da je na jednoj od poslednjih sednica Skupštine grada srpska prestonica dobila Briselsku ulicu.

“Na taj način smo pokazali da poštujemo njih, kao što oni poštuju nas. Očekujem da će potpisnik sporazuma Paskal Smet doći u Beograd i da ćemo zajedno posetiti Briselsku ulicu i razgovarati o konkretnoj saradnji naša dva grada“, rekao je Vesić.

Poručio je da je Beograd otvoren za saradnju sa svim gradovima u Evropi i svetu koji, kako kaže, žele da razmenjuju iskustva.

‘Mi smo grad koji je nastao na uticajima različitih kultura i naroda i mislim da kroz međusobnu saradnju možemo jedni drugima da pomognemo i učinimo jedni druge bogatijim. Zahvaljujem našim prijateljima iz Brisela što smo došli u situaciji da potpišemo ovaj sporazum“, rekao je Vesić.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare