DOK SE ČEKA NOVA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, svetlo na kraju tunela se ipak nazire OTVARANJEM OBJEKATA SA BAŠTAMA?!

Pitanje koje se postavlja pred svako novo zasedanje Kriznog štaba jeste da li se očekuje popuštanje mera za ugostitelje. Da li će samo kafići sa baštama raditi, da li će biti skraćeno radno vreme ili će ostati ovako zatvoreni do daljnjeg?

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba skoro da su saglasni da nije vreme za popuštanje mera. Međutim, dr Branislav Tiodorović i dr Predrag Kon izneli su svoj stav o eventualnom radu ugostiteljskih objekata koje imaju baštu.

– Ako bi se popuštalo sa merama koje se odnose na ugostitelje, važno je reći da bi to trebalo da se odnosi na bašte, jer na otvorenom manji je rizik od zaražavanja, ali uz maksimalno poštovanje mera – rekao je dr Branislav Tiodorović.

Sa druge strane, ekonomski deo Kriznog štaba već neko vreme zastupa tezu da bi trebalo olabaviti mere kada je reč o ugostiteljima. Njihov argument je jasan – korona nije samo zdravstvena, već i ekonomska kriza.

Kako je i epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio da je otvaranje ugostiteljskih objekata koji imaju bašte „realan zahtev u nekoj perspektivi” kada, kako je rekao, aktivnost virusa počne da pada.

– Nije istina da u kafićima ne može da se sprovede poštovanje mera, da se nose maske čak i kad se pije kafa. Ako hoćete da sprovedete to i te kako možete, ali problem nastaje što se u svemu uvek pretera. Mi smo vrlo sposobni da izbegnemo razne zabrane – rekao je Kon.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda je predložio otvaranje svih ugostiteljskih objekata do 22 sata.

– Bolje da rade duže. Bolje da ljudi budu u ugostiteljskim objektima gde postoje mere i gde ih kontrolišu inspekcije, nego na kućnim žurkama – rekao je između ostalog Vesić.

Nova sednica Križnog štaba se očekuje u toku ove nedelje, a do tada samo možemo nagađati koje će biti potencijalne nove mere ili će građani Srbije i narednog vikenda piti kafu na klupama u parkovima.

UDARNA VEST.rs(Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare