ANA BRNABIĆ:Ove mere ostaju na snazi, sledeća sednica je..

I dalje sve radi osim ugostiteljskih objekata i tržnih centara, đaci odlaze u školu samo zbog ocenjivanja, a za ulazak u Srbiju potrebna je potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test.  

I ako je prema nekim najavama danas trebalo da bude održana sednica Kriznog štaba to se ipak neće dogoditi, a sve postojeće mere ostaju na snazi. 

Da sednice neće biti danas je saopštila premijerka Srbije Ana Brnabić, a to znači i da sve postojeće mere ostaju na snazi. 

– Nemamo danas sednicu Kriznog štaba, nije ni bila zakazana, niti je trebalo da bude danas – rekla je Brnabić.

Podsetimo, Krizni štab je najpre nove oštrije mere doneo 17. marta i trebalo je da budu na snazi do 21.

Te mere su podrazumevale da od 20, odnosno 21 sat budu zatvoreni ugostiteljski objekti, tržni centri, sve prodavnice, osim prodavnica prehrambene delatnosi. Takođe nisu radili ni bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Tako je i bilo, a struka je onda na narednoj sednici ipak popustila postojeće mere. 

Od 22. marta mere su popuštene za određene delatnosti, dok su drugi ostali pod ključem.

Zbog opasnosti širenja korona virus ostali su zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri. Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, svi ostali objekti do 20 časova, ali uz poštovanje svih epidemioloških mera. 

– Svi građani Republike Srbije koji su potpuno vakcinisani, odnosno da imaju potvrdu da su primili drugu dozu vakcine, a ovo važi za Sputnjik, Sinofarm i Fajzer vakcinu, moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa. Ovo isto važi i za strane državljane koji su potpuno vakcinisani, sa obe doze vakcine, moći će da uđu u Srbiju bez PCR testa i bez karantina.

Naredna sednica bi, kako je kazala premijerka, trebalo da bude održana sutra ili u sredu.

– Moram svu zahvalnost i poštovanje da odam lekarima, oni daju sve od sebe. Moram sa njima da se konsultujem pa da vidimo šta ćemo dalje da radimo – objasnila je Brnabić.

Premijerka je najavila i o čemu će se razmatrati na narednoj sednici. 

– Uspeli smo da brojevi stagniraju, nadam se da će ove nedelje krenuti da opadaju. Ide nam lepše vreme, razgovaraćemo o otvaranju bašta. Razumem i medicinski deo Kriznog štaba, to je njihov posao, da štite zdravlje – objasnila je premijerka.

Kako je dodala, balans mora da se napravi.

– Šta god da se donese kao mera, postoje kritike da su ili previše relaksirane ili kažu da nemamo hrabrost za oštrije mere. Uvek imate to, ali naš posao je u ovom trenutku nezahvalan u tom smilslu. Mora da se napravi balans između stvari između kojih je to teško, ali mislim da se odlično borimo – kazala je premijerka Brnabić.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare