VESIĆ NAJAVIO: Svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću 19. aprila

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, rad vajara akademika Svetomira Arsića Basare, koji će se nalaziti na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana, biće otkriven 19. aprila, izjavio je Goran Vesić.

– Spomenik je izrađen po idejnom rešenju vajara Svetomira Arsića Basare, na osnovu postojećeg vajarskog dela ovog autora izloženog u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Visina spomenika, koji će biti izliven u bronzi, iznosiće četiri metra bez postamenta, dok će postament, takođe u bronzi, biti visok svega devet centimetara, kako bi se omogućila bolja interakcija građana s vajarskim delom. Despot Stefan je prikazan sa tipičnim atributima srednjovekovnog vladara, kao veliki junak i vešt ratnik, ali je istovremeno naglašena duhovna i intelektualna strana njegove izuzetne ličnosti. U desnoj ruci drži spušten mač, koji pripada tipu velikog viteškog mača sa produženom drškom kakav se koristio u Srbiji krajem 14. veka i bio u upotrebi u 15. veku, a u levoj ruci drži knjigu. Sam spomenik odiše snagom i odlučnošću koju je despot Stefan posedovao – objasnio je Vesić.

Nema srednjovekovnog srpskog vladara koji je značajniji za Grad Beograd od despota Stefana Lazarevića (1377-1427), ocenio je Vesić.

– Važio je za pragmatičnog, mudrog i uspešnog vojskovođu. Bio je veliki pokrovitelj umetnosti i kulture. Uz svestrano obrazovanje, prosvetiteljsku aktivnost i pesništvo, despot Stefan je gotovo nestvaran spoj viteške hrabosti, raskošne inteligencije, bogatog obrazovanja i izuzetne duhovne i fizičke lepote. Pod njegovom vlašću, Beograd je 1404. godine postao prvi put u istoriji prestonica Srbije. Od tada Beograd postaje trajni politički, kulturni i identitetski centar srpske države. U svojoj povelji Beogradu despot Stefan je napisao: „Nađoh najkrasnije mesto od davnina, preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo. Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici”. Od ove godine, odlukom Skupštine grada Beograda, Nagrada grada Beograda nosi naziv „Nagrada grada Beograda – despot Stefan Lazarević”, a svi dobitnici uz povelju dobijaju u statuu koju je radio akademik Basara – najavio je Vesić.

– Zato je svečano otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću planirano je u okviru manifestacije „Dani Beograda”, koja će se održati od 16. do 19. aprila – rekao je Vesić.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare