VUČIĆ U OBILASKU RADOVA NA PRUZI BEOGRAD – STARA PAZOVA – NOVI SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi danas radove na železničkoj stanici Zemun – deonica pruge za velike brzine Beograd-Stara Pazova.

Obilasku radova prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ambasadorka Kine Čen Bo i zamenik gradonačelnika Beogada Goran Vesić.

Predsedniku su kineski graditelji pokazali kako teku radovi i dokle su stigli, a predsednik je potom nasmejao sve prisutne kada je upitao: Znam bre nego kad ćeš ti to da završiš? Pošto je dobio odgovor do kraja godine rekao je: E, svaka ti čast!

– Ja ću vozom u Novi Sad, od centra Beograda do centra Novog Sada, a tamo ću taksi da uzmem… Brže ću da stignem vozom, velika je gužva na izlazu iz Beograda – rekao je Vučić dodavši da Kinezi poštuju rukovodstvo ove zemlje i mene kao predsednika.

– Nekada je ta reč kad že da završe mnogo važnija nego ugovor – dodao je Vučić dodajući da je reč o velikoj deonici.  Predsednik Srbije je zatražio i da vidi kako će izgledati stanična zgrada u Batajnici i Staroj Pazovi.

Vučić će obići i završne radove na izgradnji vijadukta i polaganju koloseka preko vijadukta u Beškoj, na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova-Novi Sad, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić se interesovao i koji se koloseci trenutno rade, kao i koja je razlika između kojih šina, a tokom razgovora s predstavnicama kineske firme za izgradnju pozdravljali su ga građani koji su tuda prolazili pa ih je on pozdravljao mahanjem.

Ponovo je upitao ambasadorku da li će te vakcine stići nešto ranije u Srbiju. Predsednik je ranije najavio da će još milion doza kineske vakcine Sinofarm doći u Srbiju između 5. i 10. aprila.

– Sledeće nedelje se vidimo na deonici Preljina – Požega, a i pre toga… Ja ću opet da čekam vakcine i ako ne bude najavljeno. I čim dođu, odmah prvi ili drugi dan ću da se vakcinišem – kazao je predsednik obraćajući se ambasadorki Kine.

Istakao je da je jako važno da se ubrza vakcinacija stanovništva kako bi mogla privreda da radi i da se otvore ugostiteljski objekti.

Vučić je napomenuo da sa vakcinacijom treba požuriti i zbog obeležavanja katoličkog Uskrsa i pravoslavnog Vaskrsa i zahvalio Kini na pomoći.

Vučić će obići i završne radove na izgradnji vijadukta i polaganju koloseka preko vijadukta u Beškoj, na deonici pruge za velike brzine Stara Pazova-Novi Sad, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić obišao je danas i radove na vijadukta u Beškoj, na pruzi Beograd-Stara Pazova-Novi Sad. Predsedniku su se pridružili ruski ambasador Aleksandru Bocan-Harčenku, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Ala će ovo lepo da izgleda, baš sam srećan!, rekao je predsednik tokom obilaska i razgovora s ruskim graditeljima ovog dela deonice čiji je predstavnik predsedniku Srbije izveštaj podneo na srpskom za koji ga je Vučić pohvalio rekavši da je odličan i da je naš jezik u potpunosti savladao.

Rusi rade na izgradnji dispečerskog centra a Vučić je rekao da je taj centar od izuzetne važnosti za kontrolu svega što se dešava na pruzi. Ruski graditelji su rekli i da je deonica Stara Pazova – Novi Sad najteža deonica.

Podsetimo, reč je o prvoj deonica pruge brze Beograd – Budimpešta, koja će delom imati četiri koloseka, što će biti prva takva pruga u Srbiji. Na dva koloseka vozovi će ići brzinom od 200 km u putničkom saobraćaju, a na druga dva brzinom od 120 km u teretnom saobraćaju.

Pruga od Beograda do Novog Sada će, kako je ranije najavljeno, biti građevinski završena do kraja 2021. godine. Vrednost radova na deonici do Stare Pazove je 350,1 miliona dolara, što je obezbeđeno iz kredita Eksim banke Kine. Radovi su počeli krajem novembra 2017. godine.

U okviru pruge biće izgrađena tri nadvožnjaka: Kamendin, Nova Pazova i Stara Pazova i podvožnjak Zemun polje, a biće uređene i železničke stanice Novi Beograd, Batajnica, Stara Pazova i Nova Pazova. Predvidena je izgradnja i nove stanične zgrade u Zemunu, a stajalište Tošin bunar biće izmešteno na drugu lokaciju. Takođe, bicje napravljena nova stajališta Altina i Kamendin.

Ukupna vrednost izgradnje pruge Beograd – Budimpešta kroz Srbiju je oko dve milijarde dolara, a pruga kroz Srbiju biće duga oko 184 kilometara. Projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte je dogovoren izmedu Srbije, Kine i Mađarske u okviru globalne inicijative Kine „Pojas i put“.

Aleksandar Vucic, obilazak radova, Beska
FOTO: TANJUG PRINTSCREEN

Pruga se neće ukrštati sa putevima, a od Beogada do Novog Sada moći će da se stigne za manje od pola sata. 

UDARNA VEST.rs (Kurir/Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare