LOŠE VESTI IZ EU Evropska komisija izmenila uredbu o izvozu vakcina za treće zemlje, a to će uticati i na SRBIJU

Evropska komisija izmenila je uredbu o autorizaciji izvoza kovid-19 vakcina proizvedenih na teritoriji EU kojom su sada obuhvaćene praktično sve treće zemlje, uključujući i Srbiju, prenosi Blic.rs.

Srbija je zajedno sa zemljama EU susedstva i zemljama iz Kovaks sistema do sada bila izuzeta od traženja dozvola za uvoz vakcina proizvednih na teritoriji EU.

U Evropskoj komisiji insistiraju na činjenici da ova mera „nije usmerena ni protiv koga“, niti da se sada „targetiraju“ zemlje u susedstvu, a pogotovo ne zemlje Zapadnog Balkana.

„Ovde se ne radi o blokadi već o postizanju transprentnosti kada je reč o izvozu vakicina kompanija koja ih proizvode na teritoriji EU. Zapadni Balkan je bitan za Evropsku komisiju i zato radimo sa faramceutskim kompanijama kako bi osigurali isporuke za region i nadamo se da će do toga uskoro i doći“, kažu u Komisiji.

Evropska komisija je uvela principe reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje treba razmotriti za odobravanje izvoza pod mehanizmom transparentnosti i odobrenja za izvoz kovid-19 vakcina.

Naglašava se da će se prilikom odobranja izvoza u obzir uzeti nivo vakcinacije, ali i epidemiološaka situacija u određenoj zemlji.

Cilj ove mere je, kako navode u Briselu, da se građanima EU obezbedi pravovremeni pristup vakcinama.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fond der Lajen, kaže da je EU je ponosna što je dom proizvođača vakcina koji ne samo da isporučuju građanima EU već i izvoze širom sveta.

Istovremeno, ona upozorava na treći talas pandemije u zemljama članicama i činjenicu da svi proizvođaći vakcina i dalje ne ispunjavaju svoje ugovorene obaveze prema EU.

„EU je jedini najveći proizvođač koji nastavlja da izvozi vakcine u velikom obimu u desetine zemalja. EU ima odličan portfolio različitih vakcina i obezbedili smo više nego dovoljno doza za celokupno stanovništvo. Ali moramo osigurati blagovremene i dovoljne isporuke vakcina građanima EU. Svaki dan je važan”, poručila je Lajen.

U Evropskoj komisiji dodaju da je od pokretanja mehanizma autorizacije od ukuno podnetih 381 zahteva odobreno njih 380 odnosno da je iz EU do sada u treće izemelje izvezeno 43 miliona doza vakicna.

UDARNA VEST.rs(Blic.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare