Fajzer ima spas od korone?! Testiraju tabletu protiv kovida, uzima se čim se osete simptomi, zajedno sa vakcinom to bi bio spas

Kompanija Fajzer, koja je na tržište izbacila prvu odobrenu vakcinu protiv korona virusa, sprovodi prvi stadijum kliničkog testiranja antivirusne oralne terapije koju bi pacijent sa kovid-19 mogao da uzme kada razvije prve simptome.

U slučaju dobrih rezultata ovo bi mogla da bude prva oralna antivirusna terapija za korona virus, prenosi Blic.rs.Testiranje tablete se sprovodi u SAD i oslanja se na inhibitore proteaze – istu vrstu tehnologije koja se koristi za lečenje HIV i hepatitisa C.

Ispitivanje je nasumično i uključuje placebo grupe sa studijama sa jednom i više doza.

Lek čiji je radni naziv PF-07321332, pokazao je snažnu in vitro antivirusnu aktivnost protiv virusa kovid-19, kao i protiv drugih korona virusa, što ukazuje na njegov potencijal pri upotrebi u lečenju virusa, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu.

Kompanija takođe proučava intravenski antivirusni lek za lečenje kovid-19, koji se sada klinički ispituje na pacijentima sa kovid-19.

– Zajedno, ova dva (oralno i intravensko antivirusno sredstvo) imaju potencijal da stvore tretman koji dopunjuje vakcinaciju – rekao je glavni naučni zvaničnik Fajzera Mikael Dolsten.

Vakcinacije i terapijski tretmani mogu da predstavljaju način za povratak normalnim aktivnostima. Jedini antivirusni tretman protiv kovid-19 koji je odobrila Američka agencija za hranu i lekove FDA je terapija remdesivirom, lekom kompanije Gilead, ali kliničke studije sugerišu da taj lek nije visoko efikasan u lečenju kovid-19, već da pre može da spreči replikaciju virusa u telu. SAD su dodelile odobrenja za hitnu upotrebu za druge tretmane: tretmane antitelima koje su razvili “Eli Lili” i “Regeneron” i kombinovani tretman koji koristi remdesivir i baricitinib (antiinflamatorni lek).

Fajzer će podeliti detalje o studiji i pretkliničkim podacima 6. aprila tokom sastanka Američkog hemijskog društva.

UDARNA VEST.rs(Blic.rs)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare