VUČIĆ U DIVCIMA: Obilazi radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas nešto posle 10 sati obilazak radova na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki. Kineski partneri danas su potvrdili da će radovi biti završeni godinu dana pre roka, a Vučić je najavio i skoro potpisivanje ugovora o izgradnji nemačke fabrike u Valjevu. Predsednik Srbije  najavio je da će sledeće godine početi da se gradi i auto-put od Beograda do Zrenjanina i pozvao Kineze da se pripreme za taj projekat.

Predstavnici kineske kompanije “Čajna Šandong“ istakli su da će radovi biti završeni pre roka.

-Hvala za divnu vest – rekao je predsednik.

Ovo je jedan od najvećih projekata i strateški najvažnijih, rečeno je tokom obilaska.

S predsednikom je i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i ambasadorka Kine Čen Bo.

Radovi počeli prošle godine

Pripremni radovi na izgradnji brze saobraćajnice počeli su krajem juna prošle godine kada je gradilište obišao predsednik Srbije, koji je tada poručio da je izgradnja ovog puta važna za ceo Kolubarski okrug.

-Valjevci će izgradnjom brze saobraćajnice dolaziti do auto-puta za 10 minuta, a do Beograda za 35 minuta. Pored toga saobraćajnica će otvoriti nova radna mesta i povećati stopu zapošljavanja- poručio je tada predsednik Srbije.

Put gradi kineska kompanija “Čajna Šandong”, a radovi bi trebalo da budu okončani do kraja 2022. godine. Ukupna dužina ove deonice iznosi 18,3 kilometra, a radovi su vredni 158 miliona evra.

Na trasi će se nalaziti 25 objekata, jedna petlja i 19 mostova, a brza saobraćajnica imaće po trake u oba smera i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat. (S.S.)

Predsednik se obratio prisutnima i medijima:

– Ovde se gradi brza saobraćajnica, koja treba krak Miloša Velikog da produži do Valjeva, što je veoma važno za njegovu budućnost. Tamo od 1945. godine govorili da im je to san. Mi to sada uspevamo da rešimo, i zahvalan sam našim kineskim partnerima koji su danas ponovili da će ova saobraćajnica s četiri trake biti završena ranije. Hoću da se zahvalim Kini i njenoj ekselenciji, radi s nama na svim projektima – rekao je Vučić i dodao da se svakodnevno čuje sa Čen Bo.

Vučić je dodao da su kineski partneri radili i nisu nalazili krivca u Srbiji za kašnjenje radova.

– Mislim da ono što decenijama nije ulagano u Valjevo, biće u naredne 2-3 godine. Dovođenje gasovoda, snabdevanje valjevskih naselja gasom, kanalizacija i tri prečistača, to je potpuno drugi život. Sve to uz novu halu koju ćemo da gradimo, i nadam se da ćemo moći da uradimo drugu fazu rekonstrukcije valjevske bolnice. Govorimo o velikom novcu koji će država da ulaže u valjevski kraj.

Najavio je i skoro potpisivanje ugovora o izgradnji nemačke fabrike u Valjevu gde će prosečna plata biti oko 1.000 evra.

Nakon obraćanja, predsednik je odgovarao na pitanja novinara:

O godišnjici početka bombardovanja

– Sutra ćemo obeležiti početak agresije. Nas interesuje istina i iza nas su životi male Milice i Sanje i mnogo su nam važniji nego šta će nam reći uposlenik stranih ambasada.

O pandemiji

– Naravno da imamo strah, 75 odsto zaraženih su zaraženi britanskim sojem virusa koji je smrtonosniji. Iako raste broj umrlih, mi imamo i dalje manje mrtvih nego neke druge zemlje. Testiramo ubedljivo najviše ljudi. Zato razumem lekare. Ipak mi moramo da gradimo puteve, neko mora da radi, da bismo mogli da imamo rast. Zahvalan sam lekarima što imaju razumevanja da država mora da radi.

O predsedniku SAD

– Mi smo mala zemlja da bismo se upletali u odnose super sila. Imamo dobre odnose i sa SAD i sa Rusijom. Za razliku od drugih, mene nije sramota da kažem da imamo dobre odnose sa predsednikom Putinom, da dobro sarađujemo. Srbija će nastaviti slobodarsku i nezavisnu politiku očuvanja sopstvenog suverenita i borbe za interese svoje zemlje i svog naroda – rekao je Vučić.

UDARNA VEST.rs(Izvor:Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare