SLAVKO GAK: Vrtić „Zamak“ ostaje zatvoren, uprkos pritiscima!

Privatni vrtić „Zamak“ na Voždovcu koji je početkom godine zatvoren zbog snimka nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja dece i dalje ne ispunjava neophodne uslove za nastavak rada, konstatovano je danas u ranije zakazanom i najavljenom kontrolnom inspekcijskom nadzoru ove ustanove, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Vrtić će ostati zatvoren sve dok ne ispuni sve zakonom zahtevano, u konkretnom slučaju utvrđivanje odgovornosti zaposlenih za povredu zabrane nasilja, potom angažovanje neadekvatnih i nestručnih zaposlenih za rad sa decom i tako će ostati uprkos pritiscima koji ovih dana dolaze od direktorke ovog vrtića Maje Glušac – rekao je Gak, prenosi Informer.rs.

Kako je objasnio, zbog plasiranja neistinitih priča da je sekretar iznuđivao novac za otvaranje vrtića što je izjava koju je bez ijednog dokaza Glušac dala za portal www.nova. rs, protiv direktorke i tog medija je podneta tužba te će svoje navode direktorka morati da objasni na sudu, rekao je Gak.

On je istakao da ga ne čude napadi od takvih medija koji svaku priliku koriste da se obruše na institucije Grada Beograda i da bez ijednog dokaza, provere, dužne novinarske pažnje etiketiraju ljude koji savesno rade svoj posao.

– Mi ćemo uprkos tome nastaviti da profesionano obavljamo svoje zadatke a u tome smo danas pismenim obraćanjem dobili podršku i roditelja dece koja su išla u ovaj vrtić i koji su se ogradili od laži direktorke i zahvalili na svemu što je učinjeno za njih da se prevaziđe situacija u kojoj su se našli – rekao je Gak.

On je upozorio da ovakvi pritisci koji su učinjeni uoči kontrolnog nadzora Prosvetne inspekcije apsolutno neće imati utucaja na rad inspektora niti konačan zahtev da svi vrtići u Beogradu, pa i vrtić „Zamak“, moraju ispunjavati sve uslove potrebne za rad i bezbedan boravak dece u njima.

– Sva deca koja su išla u ovaj vrtić su smeštena u druge vrtiće, sa roditeljima imamo odličnu saradnju i ovakvi pokušaji diskreditovanja moraju ostati upamćeni kao primer ostalima da u ovom sektoru nema mesta manipulacijama bilo koje vrste – rekao je Gak.

Kako je istakao, to je neophodno pre svega zbog ljudi koji u sektoru predškolstva rade ozbiljno i odgovorno i ovakvi primeri bacaju senku i na njihov rad.

– To je nedopustvo, nećemo dozvoliti bilo kakve ucene ili pritiske, sa decom mogu da rade samo vrhunski profesionalci u svom poslu, dok sa onima koji isključivo jure profit, ne poštuju struku i služe se lažima, saradnje nema – zaključio je Gak.

UDARNA VEST.rs(Izvor:Informer.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare