BRITANSKI SOJ KORONE HARA SRBIJOM, čak 80 odsto pozitivnih je zaraženo ovim oblikom virusa! Evo šta znamo o njemu i koji su SIMPTOMI!

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže da je čak 80 odsto svih pozitivno testiranih u Srbiji zaraženo britanskim sojem virusa. On je tako objasnio porast broja obolelih od korona virusa u našoj zemlji nakon poslednje sednice Kriznog štaba.

– Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera – rekao je dr Tiodorović i dodao da medicinski deo zbog toga želi da se restriktivne mere produže.

Ovo je potvrdio i drugi član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekavši da „britanski soj postaje dominantniji“ i naglasio da se ovaj soj lakše širi i češći je kod mlađih ljudi, pa su zato mlađi osnovci i povučeni iz škola.

Do sada je poznato da je ovaj soj virusa zarazniji od pređašnjeg oblika kovida-19, da utiče na povećanje broja zaraženih, a samim tim i da korona pre stigne do ugroženijeg dela populacije. To potom vodi i ka više pacijenta u kovid bolnicama pa i do naglog povećanja najtežih pacijenta koji zahtevaju kiseoničku potporu.

Povećan broj pacijenata na respiratorima

Ovu tezu najbolje ilustruje nagli porast broja pacijenata na respiratoru koji je prvog dana ovog meseca iznosio 164, a onda za samo 10 dana ta cifra je preskočila 200 i 10. marta podrška veštačkih pluća bila je potrebna 212 obelilih. Od tada se ova brojka ne spušta ispod 200 i danas su zabeležena 222 pacijenta na respiratorima.

Šta znamo o britanskom soju korona virusa?

– Mutiranje virusa je omogućilo ovom soju da lakše prodre u ljudsku ćeliji i zato je ovaj soj od 30 do 100 zarazniji od prethodnog dominatnog oblika kovida-19, objavio je Britiš medikal džurnal

– Više pogađa mlađu populaciju

– Ne izaziva težu kliničku sliku niti posledice za organizam od do sada dominatnog oblika korona virusa

– Detektuju ga i dosadašnji testovi na korona virus

– Pretpostavlja se da sve vakcine koje su trenutno na tržištu pružaju zaštitu i protiv ovog oblika virusa

Simptomi britanskog soja

Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su, na osnovu analize stope incidencije simptoma koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija, identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom:

– Groznica

– Kašalj i bolovi u mišićima

– Mučnina i povraćanje

– Dijareja

UDARNA VEST.rs (Izvor:Blic.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare