ALARMANTNA SITUACIJA U SRBIJI! Đerlek upozorava: Britanski soj se razbukatao, VAKCINA JEDINI SPAS

Epidemiološka situacija u Srbiji je zabrinjavajuća, a britanski soj virusa postaje dominantan, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek.

On je poručio da je situacija u celoj Srbiji i u Novom Pazaru alarmantna i nestabilna.

– Evidentno je da britanski soj pokazuje svoju snagu i po rečima stručnjaka, kolega epidemiologa, trenutno je 80 odsto prisutan. Znači, sve je izvesnije da će britanski soj biti dominantniji nego osnovni soj, što opravdava ovo što se pune bolnice i što imamo mnogo viši broj zaraženih – izjavio je Đerlek.

Đerlek je istakao da u Srbiji na današnji dan ima oko 840.000 revakcinisanih, što nas ponovo svrstava u sam vrh Evrope i sveta. Međutim, kako kaže, nisu svi regioni tako pođjednako zastupljeni u vakcinaciji, zbog čega je danas na terenu po nalogu ministra zdravlja.

– Moramo razgovarati sa građanima, moramo objašnjavati koliko je važna vakcina, jer je to jedini spas protiv ove opake bolesti, tako da se nadam da ćemo uspeti i ovde da napravimo pomak – rekao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, pre sedam dana je u Novom Pazaru bilo 5.000 vakcinisanih, sa sinoćnim presekom taj broj iznosi 7.000.

– Za sedam dana smo vakcinisali 2.000 ljudi, a za 40 dana 5.000. Nadam se da ćemo u narednom periodu zaista pokušati da promovišemo što više vakcinaciju u ovom region – rekao je Đerlek.

UDARNA VEST.rs(Izvor:Kurir.rs)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare