VULIN:Ići u zatvor zbog odbrane svog doma to jednostavno nije pravedno

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je danas da će predložiti ministarki pravde Maji Popović da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane, prenosi Kurir.rs.

Vulin se oglasio povodom slučaja u Lebanu gde je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka.

– Čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru. Ako je pucanje u provalnika i još uz to mlađeg, fizički snažnijeg od penzionera koji brani svoj život, onda moram da pitam zakonodavca šta bi svako od nas kada mu bude ugrožen život i čast u sopstvenom domu trebalo da uradi. Neka nam objasne kako treba da se ponašamo kada nam neko provali u kuću i pokušava da nas opljačka? Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona i uradio jedino što može da uradi čovek pravosuđa sve dok je ovakav krivični zakon na snazi – izjavio je ministar.

Vulin je dodao da zakoni moraju da se prilagođavaju životu.

– Predložiću ministarki pravde gospođi Popović da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane. Zakoni moraju da se prilagođavaju životu i kada se pišu i donose moraju da poštuju princip pravičnosti. Ići u zatvor zbog odbrane svog doma to jednostavno nije pravedno – poručio je Vulin.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Kurir.rs)

Share
guest
2 Komentara
Stari
Novi Glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare