Šok iz Brisela: Evropski kovid-pasoši važiće samo za VAKCINE ODOBRENE U EU

Predlog za uvođenje takozvanih „kovid-pasoša“ za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti predložen 17. marta, važiće samo za vakcinisanje cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta, prenosi Blic.rs.

Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, potvrdila je ove navode u petak uveče nakon što ih je izvor iz Brisela otkrio „Juronjuzu“ nekoliko sati ranije.

Izvor tvrdi da je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders jasno stavio do znanja da države članice mogu slobodno da vakcinišu svoje građane cepivima drugih proizvođača, ali da licencirani putni sertifikat o vakcinaciji neće dobiti ukoliko vakcina nije od odobrenog proizvođača.

Evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson.

Sertifikati o vakcinaciji važiće do kraja pandemije korona virusa, rekao je izvor, dodajući da će kretanje unutar bloka za one koji nisu primili vakcinu i dalje biti moguće uz testove i karantin.

„Kovid-pasoši“ biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu.

Rejnders je u četvrtak ukazao da su zaštita podataka i moguća diskriminacija i dalje ključni problemi za EK, koja je zadužena za izradu predloga „kovid-pasoša“. Ali informacije koje su procurele u petak pokazuju da je fokus ipak na izboru vakcine.

Rejnders želi da ubrza usvajanje predloga u Evropskom parlamentu, što bi omogućilo da „kovid-pasoši“ postanu „obavezujući instrument“ za sve države članice pre leta.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da bi tehnički bilo moguće za tri meseca razviti „kovid-pasoše“, koji bi pokazivali da li je osoba vakcinisana, negativno testirana ili je imuna nakon preležane bolesti, ali da se prvo moraju rešiti mnoga „politička pitanja“.

„Kovid-pasoši“ bi pomogli ponovnom uspostavljanju međunarodnig putovanja i verovatno sprečili još jednu katastrofalnu letnju sezonu, jer turistička i ugostiteljska industrija i dalje trpi posledice antipandemijskih mera.

Zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Italije, podržavaju takav sistem, ali mnogi njihovi severni partneri iz EU, poput Nemačke, imaju rezerve oko uvođenja takvih sertifikata.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Blic.rs)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare