CRVENI, ŽUTI ILI ZELENI PAKET MERA? Krizni štab sutra u 11 časova odlučuje o novim merama

Krizni štab bi još jednom trebalo da detaljno razmotri epidemiološku situaciju, a stanje na terenu ne „miriše“ na dobro. Ponovo imamo rast broja zaraženih, a ovo najbolje ilustruje činjenica da je poslednjih dana skoro trećina svih testiranih bila pozitivna na kovid-19. U utorak smo imali 4.576 novozaraženih što je najveći broj pozitivno testiranih još od 18. decembra kada smo u piku trećeg talasa korona virusa.

Koje opcije su u igri

Konačna odluka Kriznog štaba trebalo bi da bude poznata sutra, ali kako sada stoje stvariu opticaju tri seta mera, od blažih ka težim – crvena, žuta i zelena. Krizni štab će ponovo morati da odbere jednu „kovertu“ sa merama, ali i da dođe do kompromisa između medicinskog dela koji je za najstrožu varijantu i ekonomsko-političkog dela koji zagovara blage mere.

Na stolu će nesumnjivo biti radno vreme kafića, prodavnica, ali i eventualni dalji prelazak više đaka na onlajn, prelazak državnih firmi na rad o kuće, pa čak i promena na granicama gde bi se tražio PCR test i za ove koji dolaze iz šest zemalja za koje sada ne treba (Albanija, Bugarska, Mađarska, Crna Gora, BiH i Severna Makedonija).

Ipak, po svemu sudeći, policijski čas i vanredno stanje nisu opcija. Ekonomsko-politički deo Kriznog štaba je prevagnuo u svojim argumentima da bi takva vrsta „zaključavanja“ Srbiju previše koštala.

To je objasnio i prenkoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je izjavio da bi svaki dan zaključavanja državu košao oko 190 miliona dolara, a po toj računici sedam dana lokdauna koliko traže lekari bilo bi oko 1,35 milijardi.

Najstroži set mera iliti simbolično nazvana crvena koverta podrazumevao bi u ovim uslovima najstrožu opciju i onu za koju agituje medicinski deo Kriznog štaba već danima.

Crvena opcija

Crvena opcija za koju se zalažu lekari podrazueva potpuno zatvaranje svih radnji osim prehrambenih na sedam do deset dana. Svi đaci osnovnih škola, uz već “iseljene” srednjoškolce, bi prešli na onlajn nastavu, a i svi zaposleni u državnim firmama bi prešli na rad od kuće ako je to moguće.

Zelena opcija

Zelena opcija za koju se zalaže privreda i koja je bila u primeni prošlog vikenda podrazumevala bi zatvaranje svih prodavnica, sem prehrambene robe, ali samo za vikend. Srednjoškolci bi nastavili još jednu nedelju na onlajn nastavi, ostali bi išli po dosadašnjem sistemu. Verovatno bi se pojačala i kontrola po skijalištima, ali i po gradovima u kafićima, restoranima i noćnim klubovima.

Žuta opcija

Žuta opcija predstavlja kompromisno rešenje između ove dve „sukobljene“ strane. Pa tako ovo srednje rešenje predlaže vikendom zatvaranje svih radnji sem prehrambenih, ostalim danima mogu biti otvorene do 14.00 ili 17.00. Đaci od petog do osmog razreda, uz već “iseljene” srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu. A uz ovo rešenje moguće je i ukidanje dozvole da se iz šest okolnih zemalja u Srbiju može ući bez PCR testa.

Gde smo sad: Srbija blizu crne zone

Prateći suvu statistiku, bližimo se brojki od 800 zaraženih na 100.000 građana, a time i takozvanoj „crnoj korona zoni“. Ono što takođe zabrinjava jeste i činjenica da smo četvrti u Evropi po broju zaraženih i umrlih u odnosu na broj stanovnika. Ono što takođe zabrinjava jeste i činjenica da smo trenutno četvrti u Evropi po broju zaraženih u odnosu na broj stanovnika, iza Češke, Estonije i Crne Gore.

Nova lokalna žarišta se svakodnevno smenjuju, a poslednje u nizu jestu Vranje, Novi Pazar, Pančevo, raste i broj hospitalizovanih, a sve smo bliži i brojki od 200 najtežih pacijenata koji su na repiratoru.

To povlači i da se kapaciteti kovid bolnica već polako popunjavaju, a lekari su nikad glasniji.

Jedna od osnovnih poruka struke jeste da se ovakvom epidemiološkom slikom ugrožava i usporava vakcinacija koja je u ovom trenutku esencijalno oružje za borbu protiv kovida.

– Vakcina je brana u koju moramo da verujemo. Ako ne budemo nastavili da sprovodimo epidemiološke mere, biće nam ugrožena i vakcinacija. Ljudi će se razbolevati, a kada su u akutnoj fazi bolesti, oni tada ne mogu da prime vakcinu – rekao je infektolog i član Kriznog štaba prof. dr Mijomir Pelemiš i podsetio da moraju da se poštuju mere jer ta prva doza ne znači ništa.

Do sada su 625.707 osoba primile obe doze vakacine, a ukupno je dato više od 1.750.000 doza cepiva protiv kovida. Dnevno u proseku se vakciniše između 10.000 i 15.000 građana Srbije i zasad je u svetskom vrhu po broju razdeljenih doza cepiva.

Ipak da vakcina sama nije „čarobni štapić“ naglasio je i virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler. Osim vakcine, paralelno u borbi sa korona virusom, potrebne su nam i mere.

– Prvo vakcinacija nije čarobni štapić, koji će sve da reši, ali je proces vakcinacije poraz u borbi protiv virusa, vi prihvatate da ćete se boriti sa virusom, guša za gušu u dužem periodu, jer izvestan procenat vakcinisanih može da se inficira i tu se održava u maloj količini. Virus može da povremeno pređe, svaki hiljaditi, nije svaki, kad je neko inficiran on može da zarazi svakog ko nije vakcinisan, a svi su osetljivi – kaže Šekler.

Potrebno bar 7 dana

Da je potrebno sprovesti na duži period mere kakve smo imali za vikend kada praktično nije radilo ništa osim prehrambenih prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi, rekao je i epidemiolog dr Predrag Kon.

– Medicinski deo Kriznog štaba smatra da je minimum potrebno 7 dana ovakvog ponašanja kao što je bilo tokom vikenda. Jasno je da se to tako jednostavno ne može dobiti zbog politički-privrednog dela, onog dela koji razmišlja o tim posledicama sprečavanja kontakata – rekao je on.

Sa ovim je saglasan i prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

– Virus neće nestati! Mere kojima se prekidaju kontakti i lanac zaražavanja treba doneti pod hitno – juče! – kaže prof. dr Radmilo Janković.

On je naveo da je jedini ispravan način da izađemo iz ovoga je da smanjimo ili potpuno prekinemo mogućnost da se virus širi u populaciji.

– Ne mora da bude policijski čas, ali na ulici ne sme biti grupa veća od 3-4 ljudi, nikakvog okupljanja u zatvorenom, osim ono što mora, kao što je da se ide u prodavnice. I nemamo alternativnu osim da nastavimo s imunizacijom – kazao je on i dodao da:

– Svako ko iz bilo kog razloga odbija vakcinaciju mora da bude svestan da će pre ili kasnije doći u kontakt s virusom i oboleti, a kakvu će kliničku sliku razviti i da li će biti teška forma, to ne mogu da znam.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Blic.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare