SJAJNA VEST ZA SRPSKE TURISTE! Grčka se otvara za turiste

Sjajna vest za srpske turiste! „Lokdaun“ u Grčkoj će već od kraja meseca biti polako ukidan po fazama, a naši turisti će moći na letovanje u zemlju Helena već u maju.

Kako je javila grčka televizija „Star“, Grci počinju da popuštaju stroge antiepidemiološke mere uprkos naglom porastu broja zaraženih. Ipak, grčki stručnjaci su najavili da očekuju da će broj zaraženih pasti tokom sledeće nedelje i da ne očekuju više toliko teških slučajeva u bolnicama.

Prva relaksacija mera kreće već 22. marta, a onda se postupno planira otvaranje. Sve do maja, za kada je najavljeno da će u Grčku na odmor moći da uđu strani državljani.

Srpski turisti će u Grčku ulaziti uz potvrdu o vakcinaciji ili uz negativan test na kovid-19. Ipak, u ovoj prvoj objavi nije definisano koje vakcine se smatraju odobrenim, ali se zasad pretpostavlja da će sva cepiva biti prihvatljiva. Ovu pretpostavku ohrabruje i trenutna situacija sa vakcinacijom u Evropskoj uniji, gde sve više zemalja prihvata vakcine sa istoka.

Plan po kojem će se Grčka otvarati od kraja ovog meseca za sada izgleda ovako:

  • 22. mart: Otvaranje maloprodajnih objekata, tržnih centara i frizeri. Kupovina će zasad moći da se obavlja jednom dnevno, uz vremensko ograničenje od tri sata. Istog dana se otvaraju i gimanzaije i fakulteti.
  • 29. mart: Otvaraju se i osnovne škole.
  • 20. april: Otvaranje restorana koji će moći da primaju goste samo u baštama.
  • Maj: Otvranje turizma.
  • Jun: Otvaranje barova i teretana, kao i dozvola za svadbe i krštenja, ali samo na otvorenom.

Čak šest država EU nabavilo ili je najavilo nabavku istočnih vakcina, iako ih još nije odobrilo regulatorno telo Unije. Posle Mađarske koja uveliko vakciniše i ruskim i kineskim vakcinama, Slovačka je u ponedeljak nabavila 200.000 doza “Sputnjika V”.

Ovo nagoveštava da bi i EU odobriti mogla da odobri vakcine s Istoka koje se uveliko koriste širom sveta. To bi trebalo da znači i da će vakcinisani građani Srbije moći da putuju u zemlje EU nezavisno od toga čime su vakcinisani.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Blic.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare