KOKEZI SU ODBROJANI DANI u FSS

Savez trenutno nema predsednika sposobnog da vodi naš fudbal. Zakon kaže da na funkciju ne može niko ko je gonjen i krivično osuđen.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, u svojstvu građanina, proveo je četiri sata u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, na informativnom razgovoru, uz vest da je odbio poligrafsko ispitivanje. Ubrzo je pušten.

Klupko je počelo da se odmotava zbog navoda uhapšenog beogradskog ugostitelja Aleksandra Kajmakovića, ali i drugih operativnih saznanja. Prethodno je Kajmaković bio u UKP-u na saslušanju povodom kriminalnih aktivnosti kriminalne grupe Veljka Belivuka. Tada je izjavio da mu je „za obezbeđenje objekata Kokeza preporučio grupu Veljka Belivuka“.

Opšta situacija nije sjajna za Kokezu koji ima mandat do 2023. godine. Svaki dan ispliva novi podatak koji mu nikako ne ide na ruku. Uz to, član je važnih tela u UEFA, koja bi takođe trebalo da reaguje.

Skupština raspušta FSS

FSS se može raspustiti na zahtev najmanje 2/3 članova Skupštine. Ovaj zahtev treba da razmatra vanredna Skupština. U slučaju prestanka rada FSS-a imovina FSS-a biće prenesena na organizaciju koja ostvaruje iste ili slične ciljeve kao FSS, a ako takve organizacije nema, postupaće se u skladu sa Zakonom.

Kokeza se godinama vešto skrivao i ekstremno retko oglašavao. Ako je morao, to je bilo putem otvorenih pisama i sličnih (bezbolnih) oblika pojavljivanja u medijima. Nije bilo šanse da se pojavi pred novinarima i odgovara na pitanja. Svestan da bi došao u nezgodnu situaciju Slaviša se više bavio privatnim biznisom, zgrtao novac, dok mu je fudbal bio poslednja rupa na svirali, ako u njemu nije video priliku za profit.

Jasno je da imamo raspad sistema u FSS-u. Ne samo da je predsednik pod lupom već su svi viđeniji ljudi, koji su ispod njega po funkcijama, pobegli kao miševi u rupu. Predsednika su jesenas dizali u nebesa, a sada ne komentarišu aktuelne događaje (možda po naređenju), a svojevrsna zavera ćutanja ne sluti na dobro. Lojalnost nije uvek najbolje rešenje, ali čuvanje fotelja svima je u prvom planu.

Po svoj prilici Kokeza neće sam podneti ostavku i dići ruke (u znak predaje) od svega, jer bi time sam sebi napisao presudu. To može da uradi za dobrobit srpskog fudbala, ako mu je opšte stalo do njega. Već je svojim ponašanjem i očigledno nezakonitim aktivnostima naneo veliku štetu organizaciji koja je, i bez njega, ophrvana morem problema.

Zanimljivo je videti na koji način FSS može da dobije Kokezinog naslednika, pošto je to izvestan rasplet. Najjednostavnije rečeno, za to je potrebna vanredna Skupština, ali ne i fudbalski izbori, koji su neophodni za dobijanje Skupštine koja bira predsednika.

Izvršni odbor

Slaviša Kokeza (predsednik), Novica Tončev, Dragan Simović, Miloš Miljanić, Milan Karadžić, Nenad Bjeković, Dušan Mrakić, Marko Pantelić, Marjan Rnić, Janoš Žemberi, Branko Stojaković, Dragan Ilić, Dragomir Lazović, Saša Bajčetić i Bojan Pavićević.

Odbor za hitna pitanja

Slaviša Kokeza (predsednik), Nenad Bjeković, Novica Tončev, Dragan Simović, Branko Stojaković, Marko Pantelić i Bojan Pavićević.

Predsednik FSS-a bira se iz redova članova Skupštine FSS-a, s tim što kandidat za predsednika FSS-a, u trenutku kandidovanja i izbora na funkciju, ne može biti lice koje je navršilo 70 godina života. Ukoliko predsednik nije u mogućnosti da obavlja svoje zadatke, zameniće ga zamenik predsednika FSS-a, što u trenutnoj situaciji radi Marko Pantelić.

Problem je što u Skupštini trenutno sede poslušnici i glasačka mašinerija tako da se ne bi desio nikakav pomak ako bi na čelo došao neko iz njihovih redova. Osim u slučaju da, kako su po automatizmu dizali desnu, naprasno počnu da glasaju levom rukom.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Alo.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare