Sastanak Vučića i Lajčaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

Sastanak Vučića i Lajčaka počeo je oko 18.00 sati u zgradi Predsedništva, posle kog su se obratili medijima.

Prvi se obratio Aleksandar Vučić:

„Imali smo dobar i sadržajan razgovor“.

„Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel“.

„Srbija podržava aktivnosti i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja, bez ultimatuma i nametnutih rešenja“.

„Srbija u dobroj meri učestvuje u razgovorima, ali da postoje i njeni nacionalni interesi, a ne samo interesi Albanaca“.

„Nikome sve, a svakome dovoljno, to je za nas kompromis“.

„Srbija će insistirati na potpunom sprovođenju svega potpisanom u Briselu, i ZSO i sve što je trebalo od 2013. godine. Srbija je sve svoje obaveze ispunila. Ja sam to bezbroj puta izneo“. 

„Želim da se zahvalim gospodinu Lajčaku na posvećenosti“, rekao je Vučić.

Zatim se javnosti obratio Lajčak:

„Drago mi je da sam u Beogradu, treći put“.

„Prethodno sam bio pre pet meseci, voleo bih da dolazim i češće, ali mi pandemija ne dozvoljava“.

„Od ponedeljka sam bio u Prištini, bilo mi je bitno da dođem što pre posle izbora“.

„Dijalog je ključan za obe strane na evropskom putu“.

„Sa Kurtijem, Osmani i Hotijem i liderima stranaka sam imao konstruktivne razgovore. Svima sam poslao poruku koju ću preneti i ovde. Očekuje se da se dijalog nastavi u dobroj veri, nikome nije u interesu da držimo ‘status kvo’. Članice EU očekuju da obe strane implementiraju sve dogovoreno u poslednjih deset godina“.

„O odnosima sa SAD – vraćamo se bliskoj saradnji. Planiram zajednički dolazak sa Metju Palmerom, koji sada nije mogao da dođe zbog pandemije“.

„Nakon moje posete Prištini mogu da kažem da postoji uverenje da je dijalog od ključnog značaja“.

„Drago mi je da je Vučić iskazao volju da dođe u Brisel kad god bude trebalo“, rekao je Lajčak.

Upitan za komentar Kurtijevih reči da mu dijalog nije prioritet, Lajčak je rekao:

„Nijedan lider nema luksuz da bira prioritete. Kurti razume da mu je spoljni prioritet nastavak dijaloga i on to razume“.

Nadovezao se Vučić:

„Svaki dan iz Prištine slušamo iste priče, trudim se da na njih ne odgovaram. Ne zato što se plašimo, već zato što su odgovorni ljudi gospodari neizgovorene reči. Ne mogu da se nasmejem jer je suviše ozbiljna tema. Ako neko misli da će neko čekićem udariti Srbiju u glavu i reći da mora da prizna Kosovo, prevario se“.

„Miroslav se prevario kada je rekao ‘Kosovo i Srbija’, jer se kaže ‘Priština i Beograd’, ali verujem da to nije namerno“, dodao je Vučić.

„Ako je kompromisno rešenje priznanje Kosova, recite mi šta je tu kompromis?“, upitao je predsednik Srbije. 

„Ja u američkoj čestitki dobijem sintagmu koju stalno ponavljaju u Prištini: „međusobno priznanje“, otvoren je bio Vučić, koji je dodao:

„Izviniće ti se Đura što te je tukao, to nije kompromis“.

Lajčak je zatim rekao:

„Ne mogu da se složim s vama da ništa nije urađeno za poslednjih deset godina“.

„Razgovaral smo o svemu, ali nismo pominjali albansku zastavu kod Kurtija“.

„Da pre pet godina nisam učestvovao na konferenciji u Berlinu zbog zastave, Srbija bi pretrpela veliku štetu. Ne bismo dobili auto-puteve, a stav Nemačke ne bismo promenili“.

„Suština je da ne vidim da su Albanci spremni za sporazum, ali sam srećan jer su spremni za dijalog. To je pomak. Nije mali posao Lajčak napravio“.

„Za mene nijedan odlazak u Brisel nije lak, kao što mi nije lak nijedan razgovor sa Lajčakom i Albancima“, zaključio je Aleksandar Vučić i zahvalio se Lajčaku i Evropskoj Uniji.

Predsednik Srbije smatra da bi dijalog mogao da se nastavi u aprilu ili maju.

Posle sastanka Vučić i Lajčak će otići na radnu večeru.

Lajčak je danas posle podne stigao u Beograd, nakon što je prethodna tri dana boravio u Prištini, gde je razgovarao sa liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare