Darko Elez i Velje Nevolje su imali plan da se spoje u jedan klan?!

Kako Blic.rs prenosi, krminalni plan Veljka Belivuka (36) zvanog Velja Nevolja i osuđivanog kriminalca Darka Eleza (40) da spoje ekipe i tako formiraju najopasniji klan u Srbiji propao je njihovim hapšenjem. I Belivuk i Elez poslednjih meseci pre hapšenja intenzivno su sarađivali jer su imali sličan način rada i istog šefa.

Velja Nevolja, pored svih ostalih kriminalnih aktivnosti, bio je i glavni čovek u Beogradu za kavački klan koji je u ovom trenutku jedan od glavnih snadbevača kokainom za zemalje Zapadne Evrope. Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković Mare bili su zaduženi da upravljaju beogradskim ogrankom ovog klana, organizuju i obavljaju sve što je potrebno. Upravo sa istim crnogorskim klanom sarađivao je i Darko Elez koji se, prema operativnim policijskim podacima, takođe nalazi na čelu njegove kriminalne grupe. Saradnja sa kavačima bila je glavna veza ova dva opasna kriminalca koja se sada nalaze iza rešetaka – Nevolja u Srbiji, dok Elez čeka izručenje Bosni i Hercegovini.

Da su veze Belivuka i Eleza bile sve bliže potvrđuje i svedočenje poznatog beogradskog ugostitelja Aleksandra Kajmakovića (46) zvanog Aca Bosanac, koji je u utorak priveden na saslušanje zbog veza sa Veljom Nevoljom. On je, između ostalog, na saslušanju ispričao da ga je Slaviša Kokeza, predsednik Fudbaleskog saveza Srbije ubeđivao da obezbeđenje lokala u kojima je suvlasnik („Tri šešira“, „Zlatni bokal“, „Kasina“; „Lafajet“, „Temperament“ i „Butik 1, 2 i 3“) da navijačima FK Partizan. Obezbeđenje u Beogradu godinama su držali pripadnici Belivukove kriminalne grupe koja se krila iza Partizanove navijačke grupe „Janjičari“, a potom „Principi“. Iako je neko vreme izbegavao da to uradi, Kajmaković je na kraju zbog brojnih problema, između ostalog i problema koje mu je 2016. godine u „Butiku 3“ pravio Darko Elez, poslove obezbeđenja u nekoliko svojih lokala prepustio grupi Velje Nevolje. Kajmaković je ispričao da je 2016. godine, kada mu je Elez pravio probleme i pretio, situaciju „smirivala“ Dijana Hrkalović, tadašnja državna sekretarka u MUP i načelnica UKP.

Prema nezvaničnim informacijama Belivuk i Elez su saradnju započeli 2018. godine. O tome je govorio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kada je rekao da su „Elez, Belivuk i Miljković povezan slučaj“.

– Planirali su da osnuju savezništvo i to bi bila ozbiljna stvar. Morali smo prvo da rešimo Eleza, njegov kriminalni klan, a zatim i Belivukov i Miljkovićev klan. Oni nisu smeli da budu u isto vreme na istom prostoru – rekao je Vulin.

Osumnjičeni za ista krivična dela

I Darko Elez i Veljko Belivuk sumnjiče se za ista krivična dela – od formiranja organizovanih kriminalnih grupa, dilovanja, reketiranja, nasilja i ubistava. Dok se Belivuku, protiv koga se još vodi istraga, i njegovoj ekipi na teret, za sada, stavljaju tri ubistva, Elez je osumnjičen za dva.

Elez je uhapšen krajem decembra prošle godine u Batajnici po nalogu Bosne i Hercegovine. Apelacioni sud u Beogradu u utorak 23. februara, na dan kada je na saslušanje priveden Aleksandar Kajmaković, pravosnažno je odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH. Njega susedna država traži zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine. Neka od krivičnih dela za koja je Elez osumnjičen su i dve mafijaške likvidacije – vlasnika svadbenog salona „Rodeo“ Sinišše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba „Sparta“ Milošša Ostojića u januaru 2019. godine u Istocnom Sarajevu. Takođe, osumnjičen je i za planiranje i pokušaje ubistva na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, iznude, zastrašivanja i druga krivična dela.

Elez se od hapšenja nalazi u ekstradicionom zatvoru, a inače je i u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zbog formiranja kriminalne grupe koja je na teritoriji Srbije i Bih trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Dosije Veljka Belivuka pun je optužbi za ista krivična dela. Velja Nevolja je svoj kriminalni uspon počeo nakon što je preuzeo vođstvo partizanovom navijačkom grupom „Janjičari“, a onda preuzeo obezbeđenje svih većih noćnih klubova u prestonici. S te pozicije pripadnici njegove grupe lako su mogli da organizuju dilovanje droge u lokalima. Ubrzo su Belivukovi apetiti porasli te je počeo da reketira, maltretira i muči svakoga ko nije želeo da na njega prepiše ono što je odlučio da treba da bude njegovo – lokale, stanove, kola… Postajao je sve moćniji u podzemlju Srbije, pre svega u Beogradu, te je ubrzo započeo saradnju sa Darkom Elezom, a potom i kavačkim klanom. Nakon toga Velja Nevolja počeo je brutalno da razrešava sukobe sa drugim dilerima i navijačima u Srbiji. Njegova grupa osumnjičena je za tri ubistva, ali i za otmicu još više od deset muškaraca koji su nestali bez traga prošle godine u Beogradu. Istraga protiv Belivukove kriminalne grupe još je u toku, a policija već više od 20 dana, od hapšenja više od 20 pripadnika njegove grupe, vrši detaljnu istragu, pretresa sve lokacije na kojima su boravili i prikuplja dokaze protiv njih.

UDARNA VEST.rs (Izvor:Blic.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare