ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona završena je, a kako Kurir prenosi, nije doneta nijedna nova odluka.

  • Razmatrano je da se zatvore za vikend svi restorani u ski centrima. Međutim, sve ostaje kao do sada i to do petka kada će biti nova sednica kriznog štaba. U petak će biti na razmatranju i predlog da tržni centri za vikend rade do 16 sati – prenosi Kurir saznanje od medicinskog dela Kriznog štaba.

Kako Kurir.rs dalje prenosi doktor Predrag Kon na početku sednice Kriznog štaba odustao je od ideje o skraćenju radnog vremena na 18 sati i predložio da ništa ne radi naredna dva vikenda. Potom je usledila rasprava o predloženim merama.

  • Na sledećem sastanku u petak će se raspravljati o modelima reagovanja u toku vikenda i o tome će se doneti odluka. Jasno je procenjena epidemiološka situacija da se dalje pogoršava i zato je neophodno maksimalno pojačati kontrolu. Iako je bila pojačana u poslednje vreme, treba nastaviti s kontrolom. Pojačaće se i nadzor nad obolevanjem u školama. Nemamo zasad podatke koji ukazuju na veliki rizik, a to je bitno jer su iskustva iz drugih zemalja takva da se prenošenje u školama dešavalo zato će nadzor biti pojačan – rekao je Kon nakon sednice.

Medicinski deo Kriznog štaba za zatvaranje na 5 dana

Epidemiolog Predrag Kon se osvrnuo i na porast broja novozaraženih, kojih je juče bilo više od 3.200.

– Imamo zabranu okupljanja, ali se okupljanja istovremeno dešavaju. Očigledno ne može sve da se poštuje. Stalno treba govoriti da su bilo kakva okupljanja veliki rizik. Imam obavezu da kažem da sam jako zabrinut i moguće je da se očekuje povećanje u narednih desetak dana. Pratićemo situaciju, reagujemo kako najbolje znamo i umemo. Kada je reč o medicinskom delu Kriznog štaba, on bi najradije da bukvalno sve zatvori na pet dana, ali ne u smislu policijskog časa – otkriva Kon.

On kaže da bi to bila najefikasnija mera ali je to nemoguće sprovesti.

Veći je i broj ljudi u bolnicama, kao i pacijenata na respiratorima, a raste i broj prvih pregleda.

Prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba za borbu protiv korone, je izjavio za Kurir da je njegov stav da treba zatvoriti ugostiteljske objekte u mestima gde je ogroman broj zaraženih, poput Arilja i Vranja. 

Takođe, napominje da će biti analizirana i situacija u srednjim školama i višim razredima osnovnih, što se tiče zaraženih među učenicima, ali i profesorima.

Izvor:Kurir.rs

UDARNA VEST.RS

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare