FRAS

Febrilne konvulzije

Izvor foto: Printscreen Youtube

Šta su febrilne konvulzije ?

Febrilne konvulzije ili “dečiji fras” predstavljaju jedan od najčešćih neuroloških poremećaja u ranom detinjstvu a izazvane su visokom temperaturom. One su reakcija nezrelog dečijeg mozga na nagli skok telesne temperature. Dešavaju se kod dece starosti od 6 meseci do 5 godina. Što je dete starije u vreme pojave prve epizode febrilnih konvulzija, manja je verovatnoća da će se one ponoviti.

Kako nastaju febrilne konvulzije ?

Fras obično nastaje naglo, kada telesna temperatura skoči iznad 38,5°C. Osnovni uzročnik visoke temperature koja dovodi do ovog poremećaja su virusne respiratorne infekcije, bakterijske infekcije organa za varenje, urinarne infekcije i akutna upala srednjeg uva. Iako je sam proces nastanka frasa još uvek nedovoljno poznat, primećeno je da se češće javlja kod dece koja su u porodici već imala nekog sa sličnom reakcijom u ranom detinjstvu.

Deluje dramatično i izuzetno zastrašujuće za roditelje, ali on je prolaznog karaktera i u najvećem broju slučajeva ne ostavlja ozbiljne posledice.

Kako prepoznati fras?

Dete naglo ukoči pogled, prevrne očima i izgubi svest, usne mu pomodre i ono počne da se trese, odnosno da trza celim telom ili samo delom tela, rukom ili nogom.Celo telo je zahvaćeno grčevima (naizmeničnim stezanjem i opuštanjem mišića), slično epilepsiji, i ta dramatična slika izaziva paniku kod roditelja. Dete u konvulzijama ponekad krklja ili teško diše, a može disati i sa prekidima. Pauza u disanju može biti toliko duga da se roditelji uplaše kako im dete umire. Može se javiti pojačano lučenje pljuvačke ili nekontrolisano mokrenje. Kod odojčadi se može javiti i mlitavost mišića. Napadi mogu trajati do 15 minuta i najčešće spontano prestaju.

Kako da reagujete u slučaju febrilnih konvulzija?

  • Pre svega važno je da budete prisebni i da ne paničite!
  • Dete treba da položite na bok, kako biste sprečili zapadanje jezika, udisanje povraćenog sadržaja ili mehaničko povređivanje deteta (udaranje glave o pod i sl.).
  • Detetu rektalno staviti čepić za skidanje temperature ili lek za febrilne konvulzije (Dijazepam), ukoliko Vam ga je lekar prepisao.
  • Detetu nikako nemojte nasilno otvarati usta niti ga polivati vodom!
  • Kada napad prođe, dete odvedite u zdravstvenu ustanovu na pregled.

Ukoliko je dete mlađe od šest meseci, ili ukoliko napadi traju duže od 5 minuta minuta, potražite stručnu pomoć ili pozovite Hitnu službu.

Kako da sprečite nastanak febrilnih konvulzija?

  • Imajte na umu da se fras može ponoviti već posle nekoliko sati.
  • Ako je dete ranije imalo napad ili Vam je poznato da postoje konvulzije u porodici, lekove za snižavanje temperature – antipiretike, treba da date detetu čim mu telesna temperatura dostigne 38°C.
  • Primenjujte i sve druge opšte mere za sprečavanje porasta temperature kod dece – dete raskomotite, dajte mu da pije dovoljno tečnosti, kupajte ga ili tuširajte mlakom vodom a prostorije provetrite. (pogledajte poglavlje Šta da radite kada beba ima povišenu temperaturu).

Lekovi koji se primenjuju za smanjivanje povišene temperature:

Aspirin se NIKADA ne daje deci. Dakle, nemojte koristiti aspirin za smanjivanje temperature kod deteta. Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se decenijama ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije su veoma retke, ali izuzetno opasne.

Najčešće se daju lekovi tipa paracetamol, ili ibuprofen. Odnosno, u narodu su poznatiji fabrički nazivi ovih lekova, za paracetamol (Febricet, Paracet), odnosno za ibuprofen (Brufen). Paracetamol i ibuprofen su veoma efikasni za snižavanje temperature, ali svako dete različito reaguje na pojedine lekove. Odnosno, ako dete reaguje slabije na jedan lek, na drugi lek može da reaguje bolje, što je individualno.Takođe, ova dva leka se ne daju istovremeno, već se daje, ili jedan, ili drugi lek, a kombinacija ovih lekova se daje po shemi koju Vaš lekar treba da Vam prepiše!

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno, ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta, mogu se primeniti čepići (supozitorije). Čepiće ne treba davati kada dete ima proliv, jer tada se lek ne može resporbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debeleog creva.

UDARNA VEST.RS

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare