DA LI TRAMP MOŽE DA ZAUSTAVI RAT U UKRAJINI ZA 24 SATA? Ovo su DVA SCENARIJA za to, jedan se tiče moćne arapske zemlje

Tramp donosi značajnu promenu

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da može da okonča rat u Ukrajini za manje od 24 časa, a Politico je 2. jula objavio veliku analizu mogućeg odnosa Trampa prema NATO savezu ako se vrati na vlast.

Između ostalog, u tekstu se spominju i razgovori ljudi iz Trampovog okruženja s Moskvom.

U njima se, po Politicu, raspravljaju opcije okončanja rata, pre svega sve ono s čime bi Moskva bila zadovoljna. To su što veći deo Ukrajine, a potom garancije da Ukrajina nikad neće postati članica NATO-a. Za sada se čini da je Tramp sklon ispuniti oba Putinova zahteva, piše Indeks.

Ali, postoji i drugi scenario. Naime, kako je uvek moguće da Putin pretera sa zahtevima, Tramp kao krajnju opciju za prisiljavanje Moskve na okončanje rata ima Rijad, odnosno saudijske kapacitete za proizvodnju nafte koji se vrlo brzo mogu staviti u punu proizvodnju.

Već bi sama najava povećanja proizvodnje urušila cene nafte. Uopšte ne treba sumnjati da bi princ bin Salman učinio takvu uslugu dobrom prijatelju predsedniku Trampu. 

Indeks ocenjuje da je „ruska Ahilova peta“ prevelika zavisnost od prihoda koje ostvaruje izvozom energenata, što znači nafte i gasa. Zahvaljujući povećanju cene nafte 2022., kao posledice ruske invazije, Rusija je na njenom izvozu imala 28% veću zaradu nego godinu dana ranije.

Zbog stabilizacije tržišta odnosno pada cene te zapadnih sankcija prodaja nafte tokom 2023. godine pala je za 24%. Ipak, i takva je bila dovoljna za zaradu od 8,822 bilijuna rubalja (103 milijarde dolara).

Zbog povećanja cene tokom 2024. ruska vlada procenjuje da bi ove godine zarada mogla porasti za 21% na 10,7 bilijuna rubalja (120 milijarde dolara). Kad se tome doda zarada od izvoza kovina, srebra, zlata i dragog kamenja, prihodi su dovoljni da se izbalansira proračun. Za sada.

Savezništvo sa Saudijskom Arabijom

Cena barela sirove nafte na osamdesetak dolara održava se savezništvom Moskve i Rijada. Pri čemu Saudijska Arabija, kao najveći proizvođač koji pokriva 10 odsto tržišta, smanjenjem ili povećanjem proizvodnje utiče na stabilnost cene. Tokom ove godine saudijska dnevna proizvodnja kretala se između 9 i 9,5 milijardi barela.

S ukupnim proizvodnim kapacitetima većim od 12 milijardi barela Rijad bi mogao značajno smanjiti cenu sirove nafte, ali u tome ne vidi svoj interes. Ruska invazija na Ukrajinu ih previše ne zabrinjava. Istovremeno, sve dok je u Beloj kući Džo Bajden, Rijad se uopšte neće obazirati na zahteve Vašingtona.

Tramp donosi značajnu promenu

To je posledica uvreda koje je Bajden izrekao na račun saudijskog prestolonasljednika princa Mohameda bin Salmana. Povod je bilo ubistvo novinara Vašington Posta, Džamala Kašogija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu. Pravi razlog je bio vrlo bliski odnos bivšeg predsednika Trampa i princa bin Salmana.

Sve bi se to moglo promeniti s povratkom Trampa u Belu kuću.

Možda Trampove izjave kako će zaustaviti rat u Ukrajini za 24 sata uopšte nisu bez temelja?

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare