Petković: Dijalog je jedini način za normalizaciju odnosa, Kurtija dijalog ne zanima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je dijalog jedini način da se normalizuje odnos Beograda i Prištine, ispune postignuti sporazumi i reše brojni problemi na terenu, ali da premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dijalog ne zanima.

Petković je u intervjuu za Večernje novosti rekao da Kurti očigledno veruje da ima kapacitet da prisili Beograd da postupa suprotno srpskim državnim i nacionalnim interesima, odnosno da nema obavezu da se o bilo čemu dogovora sa Beogradom, kao i da je to „ništa drugo do njegova fantazija“.

„Režim u Prištini odbija dijalog, jer očigledno računa da na raspolaganju ima i neke druge opcije koje se uglavnom svode na jednostrane i nasilne odluke, kao i progon Srba, naročito sa severa Pokrajine. Predsednik Aleksandar Vučić, niti bilo ko od nas uključenih u dijalog, ni najmanje nije oduševljen da razgovara sa Kurtijem, ali u dijalogu smo upravo zato što je to naš posao, koji su nam poverili građani Srbije“, rekao je Petković.

On je ocenio da Kurtija ne zanima očuvanje mira, kao ni postizanje kompromisa, što je potvrdio i prošle nedelje u Briselu kada je odbio da razgovara sa predsednikom Vučićem.

„Iako je naša strana bez problema prihvatila direktne razgovore sa Prištinom, Kurti je odbio dijalog. Da li se uplašio predsednika Vučića ili nije želeo da razgovara – taj odgovor zna samo Kurti“, ocenio je direktor Kancelarije za KiM.

Na pitanje o tri uslova koja je Priština postavila za nastavak dijaloga koji su protivustavni, Petković kaže da su njegovi zahtevi pokušaj da se od Beograda iznudi de jure priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

„Mi razgovaramo u Briselu uz posredovanje EU upravo zato što ne podržavamo ambicije prištinskih separatista, već međunarodno pravo i srpske državne i nacionalne interese. Kad imate dijalog, onda razgovorate, a ne postavljate ultimatume i ne pravite od važnog i osetljivog procesa predizborni šou. Jasno je svima da je Kurti izašao sa tzv. predlozima da izbegne dijalog“, rekao je Petković.

Petković je ocenio i da dijalog nije mrtav dok god postoji neko ko želi da razgovara i naglasio da je spremnost Beograda neupitna.

„Kurtijeva destruktivna politika i prezriv odnos prema dijalogu su nepremostiva prepreka delotvornom procesu. Priština ne želi bili kakav konstruktivan odnos sa Beogradom, a ta vrsta bahatosti i bezobzirnosti odlika je njihovog odnosa prema srpskom narodu na KiM“, rekao je Petković.

Upitan da li će EU nakon runde na visokom nivou promeniti stav i oštrije nastupiti prema Prištini, Petković je rekao da u EU dobro znaju ko je Kurti, da nemaju nikakvih iluzija o njemu, ali da nemaju ni interes da ga na bilo koji način obuzdaju, iako je svima očigledno koliku on pretnju po stabilnost regiona predstavlja.

„Ne verujem da će u skorije vreme prema njemu primeniti nekakav drastičniji pritisak. Nakon poslednje runde dijaloga na visokom nivou, EU i visoki predstavnik Borelj su jasno rekli da je odgovornost na Kurtiju, jer je odbio učešće u dijalogu. To je svakako pozitivan iskorak Brisela“, ocenio je Petković.

Petković je, povodom zabrane da mu se zabrani ulazak na KiM rekao da je najveći apsurd da takvu vrstu odnosa Priština ima prema nekome sa kim treba da razgovara i zapitao se kakav tretman može onda da očekuje bilo ko drugi.

Kako je pojasnio „njihova rampa“ nije spuštena samo za njega, već za svakog za koga pomisle da bi mogao da Srbima na Kosovu i Metohiji makar malo udahne snagu da istraju u borbi za svoj opstanak i svoja prava.

„I patrijarhu Porfiriju i arhijerejima SPC bio zabranjen pristup Pokrajini i Pećkoj patrijaršiji, da se ulazak na Kosovo i Metohiju zabranjuje humanitarnim radnicima, ljudima iz javnog života. To je iživljavanje kojim politička garnitura u Prištini pokazuje svoje pravo lice, ali za to mnogi ne haju, naročito ne njihovi međunarodni sponzori“, smatra Petković.

On je ocenio i da ne veruje da Kurti namerava da dozvoli formiranje Zajednice srpskih opština, jer je, kako je rekao, koncept društva u kojem jedna evidentno ugrožena grupa treba da dobije čvrste institucionalne garancije svojih prava, direktno suprotan „njegovim šovinističkim zamislima“.

„Ne možemo trenutno da znamo da li će albanska populacija na Kosovu i Metohiji možda u nekom trenutku iznedriti neke umerenije političke snage sa kojima će biti moguće razgovarati na konstruktivan i produktivan način, kao i kakav će biti razvoj geopolitičkih okolnosti u svetu, pa ako hoćete i do kraja ove godine. Naše je da budemo strpljivi. Verujem da će doći vreme i za prave pregovore“, rekao je Petković.

Naglasio je i da je Beograd izuzetno zabrinut za težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji, koji su svakodnevno izloženi Kurtijevom teroru, od zabrane transporta srpske robe, lekova, medicinskih sredstava, nelegalne eksproprijacije, nametanja lažnih gradonačelnika na severu, do proizvoljnih i protivpravnih hapšenja Srba.

Prema njegovim rečima pogrom, poput onog 2004. godine, nije moguć, jer je Srbija, pod vođstvom predsednika Vučića, čvrsto rešena da to ne dozvoli, a da je Kurti shvatio da mu bolje idu i prolaze perfidnije metode puzećeg etničkog čišćenja, zasnovanog na politici stalnog zastrašivanja i terora koja bi za posledicu trebalo da ima postepeno i veštački generisano iseljavanje srpskih porodica sa Kosova i Metohije.

„Ipak, svet postaje sve nestabilniji, o čemu je pre nekoliko dana predsednik Vučić veoma lepo i argumentovano govorio, i u tim okolnostima posebno moramo da budemo na oprezu“, prekao je Petković.

Na pitanje kakve su šanse da se postigne pomak oko dinara, Petković objašnjava da političkoj strukturi na čijem je čelu Kurti smeta sve što predstavlja Srbiju u našoj južnoj Pokrajini i činjenicu da je srpski karakter Kosova i Metohije neizbrisiv.

Kako je rekao on bi, da može, najradije potezom gumice izbrisao svaki pomen Srbije i Srba.

„Na Vidovdan su ekstremisti kidisali na srpske trobojke. Dinar, kojim se na Kosovu i Metohiji plaća od vremena Nemanjića jedan je od simbola Srbije, i to Kurtija uzrujava. Iza zabrane dinara ne krije se nikakva finansijska logika, to je deo procesa rušenja svakog prisustva Srbije. Ako se tome doda i činjenica da Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da u svojim mestima u Pokrajini podižu plate, penzije i socijalna davanja, koja im svakog meseca uplaćuje Srbija, jasno je da je ova protivpravna odluka doneta da bi se dodatno pritisnuo srpski narod“, rekao je on.

Petković ističe i da je jedna stvar sigurna, a to je da Beograd nikada neće ostaviti srpski narod na cedilu i da je zato obezbedio alternativne načine podizanja novca, dok s druge strane u dijalogu neće prestati da traži najpovoljnija rešenja.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs/Tanjug)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare