MOMIROVIĆ: Sporazum o slobodnoj trgovini Kine i Srbije unaprediće izvozne mogućnosti Srbije

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da Sporazum o slobodnoj trgovini između Кine Srbije, koji je danas stupio na snagu, predstavlja veliki korak za budućnost srpske ekonomije, jer će povlašćenim pristupom proizvodima domaćeg porekla značajno unaprediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, a što će doprineti proširenju investicionih i proizvodnih kapaciteta u zemlji.

– Pred nama je još mnogo posla kako bismo maksimalno iskoristili potencijale ovog sporazuma koji otvara vrata ka tržištu sa preko 1,4 milijarde potrošača i donosi značajno oslobađanje carina za naše proizvode – rekao je Momirović, tokom predstavljanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Кine u Novom Sadu, saopštilo je ministarstvo.

On je kazao da će od danas 60 odsto robe biti oslobođeno carina, a u narednih pet do 15 godina očekuje se dodatno oslobađanje carina za 30 odsto robe, dok će najosetljiviji industrijski i poljoprivredni proizvodi biti i dalje zaštićeni.

Dodao je da će primena Sporazuma imati široki uticaj na celokupnu privredu Srbije i da će doprineti tome da se iskoriste svi potencijali koje pruža povlašćen pristup ogromnom kineskom tržištu.

– Ovaj sporazum neće samo olakšati trgovinu, već će unaprediti investicionu saradnju i integraciju industrijskih lanaca, omogućavajući bolje iskorišćavanje ekonomskih prednosti obe zemlje i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti – rekao je Momirović.

On je poodsetio da je u 2023. godini privreda Južnobačkog okruga ostvarila robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijardi evra, što čini 13,1 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije.

– Posebno se osvrćem na privredu Južnobačkog upravnog okruga, gde poljoprivredni proizvodi imaju veliki potencijal da pronađu nove tržišne mogućnosti u Кini. Ovo će značajno doprineti povećanju prihoda poljoprivrednika, podsticanju razvoja ruralnih područja i daljem unapređenju našeg agrarnog sektora – rekao je Momirović.

UDARNA VEST.rs(biznis.kurir.rs/Beta

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare