VUČEVIĆ O UVOĐENJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA: „Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina“ Trajalo bi od 3 do 4 meseca! 

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je u Kruševcu da podržava predlog obaveznog vraćanja vojnog roka „ne da bi se spremali za rat i da bi spremali mladiće da idu na neka bojišta i ratišta, nego da bi garantovali nezavisnost, slobodu i mir“.

– Što nam je jača vojska, mir je sigurniji. Upravo suprotno od onoga ko priča da ne treba da ulažemo u vojsku ili ne treba da jačamo vojsku i kroz naoružanje vojne opreme i pre svega ljudski, kadrovski, jer ne priča istinu i ne razume da jaka, snažna vojska, dobro opremljena, obučena i brojnija, je najbolji garant očuvanja mira – rekao je Vučević.

Kako kaže, to je najveća odvraćajuća sila prema svima onima koji su zlonamerni prema našoj državi.

– Dok sam bio ministar odbrane, mi smo uradili taj elaborat, odnosno predlog odluke o vraćanju, odnosno ukidanju suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, pošto je suspendovano obavezno služenje vojnog roka 2011. i uputili to ka vojnom kabinetu predsednika Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije i sad se čeka javna rasprava – rekao je srpski premijer.

Vučević je rekao da je ova godina idealna da o tome i razgovaraju, jer Ministarstvo odbrane Vojske Srbije, kako je rekao, ako se donese takva politička odluka, mora da ima jedan vremenski okvir da pripreme sve ono što je neophodno za to.

– Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok da i podržavaju takvu odluku – naveo je Vučević.

On je istakao da je u pitanju kraće služenje vojnog roka, koje bi trajalo 3 do 4 meseca.

– Što se mene tiče kao predsednika Vlade snažno podržavam tu odluku i ne samo kao predsednik Vlade, nego kao otac dvojice sinova. Nemam nikakav problem i ne želim da naša deca idu u bilo kakav rat i bilo kakvo stradanje, a želim da je naša država bezbedna, sigurna, kao i njeni građani – poručio je Vučević.

Premijer je dodao i da je za to da se kao što je obavezna i osnovna škola, da bude obavezno i srednjoškolsko obrazovanje i rekao da je na tu temu razgovarao sa ministarkom prosveteSlavicom Đukić Dejanović.

Vučević se osvrnuo i na predlog da se zabrani ulazak maloletnicima u streljane i ocenio da bi to bila „dobra korektivna mera“.

Kako je rekao, vlada uskoro kreće u zakonodavne aktivnosti u tom smeru.

Vučević je posle obilaska TT zbora oružja i vojne opreme u Kruševcu rekao da bi vlada možda za mesec dana mogla da uputi prve predloge zakona Narodnoj skupštine, a da će se i o ovome razgovarati i da će to svakako biti tema.

Vučević je na pitanje novinara zašto još nisu izmenjeni propisi o radu streljana, kojima bi se maloletnim osobama onemogućio ulazak u njihistakao da podržava svaku meru koja je preventivna prema mladima.

– Mislim da bi to bila dobra korektivna mera da sprečimo moguće zloupotrebe i ne mislim da je samo to pitanje uzrokovalo, nažalost, ogromne tragedije i ubistva dece i ljudi koji su nam se desili pre nešto više od godinu dana – objasnio je premijer.

Naveo je da podržava sve restriktivne mere kontakta maloletnih lica u nekontrolisanim uslovima sa oružjem, pa je dodao da zato smatra da je obavezno služenje vojnog roka pravi put za mlade koji žele da nauče kako se rukuje vatrenim oružjem, koji bi to onda učili od oficira, podoficira i vojnika Vojske Srbije.

Vučević je podsetio da je na Vidovdan nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Miloševićizručen Hagu i ocenio da „nije slučajno izabran taj datum“.

– Nije pitanje da li ste bili neko ko podržava ili ne podržava Slobodana Miloševića. On je bio predsednik Republike Srbije, predsednik Savezne Republike Jugoslavije, a predali smo ga kao džak krompira – rekao je Vučević.

On je dodao da je Srbe „neko spolja“ ubedio da „valjda treba da se stidimo onih koji su branili državu“ i koji su, kako je naveo, radili u tom trenutku kako su mislili da je najbolje.

– I nemojte da bilo ko ima dilemu, nije slučajno bio odabran 28. jun odnosno Vidovdan da se organizuje predaja – istakao je Vučević.

Dodao je da je Vidovdan datum kada bi kolektivno trebalo da zastanemo i da dobro razmislimo šta nam se sve dešavalo, ali i nas očekuje u narednom periodu.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare