KUVANJE NA 34 STEPENA, A ONDA STIŽE OBRT: Vremenska prognoza za celu nedelju, lekari masovno UPOZORAVAJU NA JEDNU POJAVU

U Srbiji se od danas do petka očekuje pretežno sunčano, toplo vreme uz moguće pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 30 do 34 stepena, a od sutra u Vojvodini, centralnim i istočnim krajevima stiže osveženje sa kišom.

Prema najavi RHMZ prva dva dana ove sedmice biće nestabilna sa pljusovima i grmljavinom, dok će u ostalim danima ova pojava biti retka. Lekari Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upozoravaju da usled visokih temperatura i visoke vlažnosti vazduha može da dođe i do toplotnog udara.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u biometeorološkoj prognozi upozorava na pojačane tegobe kod većine hronično obolelih pacijenata te im se savetuje opreznost.Glavobolja i reumatski bolovi su očekivani kao meteoropatske reakcije.

Doktorka u Zavodu za urgentnu medicinu u Nišu Gorica Radomirović rekla je juče da su u poslednja tri dana imali oko 670 pregleda u ambulanti, 250 intervencija na terenu i više od 1.000 poziva građana, što je posledica visokih temperatura koje smetaju i zdravim osobama.

– Tokom visokih temperatura povećana je vlažnost vazduha i smanjeno strujenje vazduha, te se javljaju različite manifestacije od toplotnih osipa i toplotne iscrpljenosti, pa i do toplotnog udara. To se najčešće dešava kod hroničnih pacijenata i starijih osoba – kazala je dr Radomirović za TV Hepi, prenosi Beta. Po toplom vremenu preporučila je šetnje u ranijim ili kasnijim satima, pamučnu, laganu garderobu, kao i unos veće količine tečnosti.


I dr Radmila Šehić savetuje da da i zdrave i obolele osobe treba fizički i mentalno da se poštede dodatnih napora, da izbegavaju da budu napolju u najtoplijem delu dana.

– Ishrana treba da bude lagana uz sveže voće i povrće. Obavezan je unos tečnosti, posebno vode. Treba se hidrirati pomalo, kontinuirano, dok oblačenje treba da bude primereno – lagani, lepršavi materijali, a ne sintetika i čvrste tkanine, pripijena i tesna odeća koja ne dozvoljava rashlađivanje tela i znojenje, čime se dodatno pregreva organizam. Preporučljivo je zatamnjivanje prostorija, kao i povremeno pravljenje promaje. Klima je neophodna u savremeno doba, ali u sobi ne bi trebalo da bude više od šest do sedam stepeni razlike u odnosu na spoljašnju temperaturu.

Visoke temperature utiču na pad krvnog pritiska, pa se može desiti da čak i mladi ljudi koji su duže vreme bili izloženi visokim temperaturama osete malaksalost, slabost, vrtoglavicu… Moguća je i sunčanica, a kao najozbiljnija komplikacija javlja se toplotni udar, koji predstavlja slom celog našeg centra za termoregulaciju – navela je dr Šehić za Kurir.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)


Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare