TEŠKA SAOBRAĆAJKA NA FRUŠKOJ GORI: Auto završio u kanalu, drugo vozilo smrskano! (FOTO) 

Danas popodne, naselje Banstol na Fruškoj Goribilo je poprište teške saobraćajne nesreće koja je izazvala zastoje u saobraćaju i izazvala zabrinutost među lokalnim stanovništvom. Dva automobila su se sudarila, a jedan od njih je završio svoje putovanje u kanalu pored puta.

Na osnovu fotografije koja je objavljena na instagram profilu „192_rs“, može se videti da je jedan od vozila pretrpeo ozbiljnu materijalnu štetu, pri čemu mu je otpao zadnji levi točak. Drugo vozilo nije prošlo mnogo bolje, s obzirom da je pretrpelo gotovo totalnu štetu i završilo na travnatoj površini, daleko od puta. Ovi detalji ukazuju na ozbiljnost sudara i štetu koja je nastala.

Trenutno nije poznato stanje učesnika u ovoj saobraćajnoj nesreći. Hitne službe su odmah reagovale i pružile pomoć, ali detalji o povređenima nisu još uvek dostupni javnosti. Saobraćaj na ovoj deonici je značajno otežan zbog nezgode, što dodatno stvara probleme u već prometnoj oblasti.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke“.

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare